Няма ли зелки, променете грижите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Три важни стъпки за правилното отглеждане на културата

Много често стопаните се жалват, че тяхното зеле не образува глави. Причините за това могат да бъдат няколко.

Вие можете да сгрешите с времето на засаждане: внимателно четете информацията на пакетчето със семената. И помнете, че ранните сортове трябва да се садят не по-късно от средата на март. Още една причина може да е недостатъчното хранене. В частност, липсата на фосфор и калий през летния период. Трябва да ги попълните, като провеждате сериозно внасяне на торове.

Една от най-честите причини е горещото време. При засушаване растенията трябва да се поливат по-често, за да могат те да получават достатъчно количество влага.

И последната причина – недостатъчно слънце. Ако сте избрали неправилно мястото за засаждане (на полусянка) или пък прекалено гъсто сте засадили разсада, зелето просто ще откаже да връзва глави. Помнете: това е много светлолюбиво растение и мястото му в зеленчуковата градина трябва да се подбере именно съобразявайки се с това.

 

Червеното издържа по-добре студа

Червеното зеле по отношение на желанията си не се отличава по нищо от белокочанното. Така че ако имате успешен опит с белите зелки, можете да си отгледате и червени. Главният плюс на този вид зеле се състои в това, че то е много студоустойчиво растение. Разсадът спокойно може да понесе нощно захлаждане от 2-4 градуса. А ако разсадът при това е закален, то той може да издържи застудявания до около минус 5 градуса, което е непосилно за обикновеното зеле. При червеното зеле обаче не съществуват ранни сортове, всички са късни. Този вид зеленчук е отличен за зимно съхранение. Освен това то много по-рядко бива поразявано от болести и вредители.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements