Зелето пие поне по 5 литра вода на поливка

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Лятото е решаващо време в развитието на главестото зеле. Средноранните и късните сортове по това време завръзват глави, а следователно се нуждаят от добра поливка и допълнително подхранване. Освен това в този период се засилва активността на неприятелите, зелевата нощенка и бялата зелева пеперуда яростно нападат насажденията. Неприятелите повреждат външните листа на зелето, а с това намаляват синтеза на веществата, необходими за растежа на главите.

Ако имате малка площ със зелеви растения, тогава ларвичките и яйцата на неприятелите ще събирате на ръка и ще ги унищожавате. По-голямо ли е мястото, тогава ще трябва да пръскате.

Препоръчваме ви обработката с препарати, поливането и внасянето на торове да извършвате последователно. В зависимост от това колко са дъждовете, всяко растение ще поливате с до 5 л вода и след това ще внасяте 1-2 лопати прегорял оборски тор. По този начин влагата няма да се изпарява и следващите поливки могат да се правят веднъж седмично.

Долните листа се махат и се оставят под растението. През нощта по тях се събира роса и сутринта капките се стичат по листните дръжки към корените. Така влагата ще се запазва благодарение на откъснатите листа.

След пръскането гъсениците загиват. Следващата поливка се прави с лейка, за да се измият неприятелите от растенията. Трябва да минат 25 дни от последното пръскане до прибирането на реколтата.

Нестандартните глави се изсушават в торбички, оставени на течение или около печката. По-късно сухото зеле може да се използва за готвене.

Също така нестандартните зелки могат да се консервират, като към тях се добави червено цвекло. Зелето и цвеклото се режат на ивички, слага се сол на вкус, разбърква се и всичко се помества в буркани. Всеки ден зелето се пробожда с дървена пръчка, за да се освободят образувалите се газове. Това се прави, докато втаса. След една седмица зелето е готово за консумация или пък се поставя в мазето за зимата.

Големи глави през септември могат да удвоят масата си, затова не бива да бързате с прибирането им.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements