Новите 52 технологични карти за основните култури ще се актуализират ежегодно

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Разработват се 4 варианта на технологично-финансовите карти

Новите 52 технологично-финансови карти за основните отглеждани в страната култури ще бъдат актуализирани ежегодно. При разработването на базовия модел ще бъде заложена възможността да се отчитат променливите и постоянни разходи на земеделските стопани, което ще позволи по-точно да се изчисляват мерките в помощ на сектора. Това каза министърът на земеделието Явор Гечев пред участниците в Консултативния съвет по плодове и зеленчуци. В заседанието участваше и заместник-министърът на земеделието Тодор Джиков, съобщиха от Министерството на земеделието.

Четири варианта на технологично-финансовите карти

Министър Гечев разясни пред браншовите организации, че екипи от учени от Аграрния университет и Селскостопанска академия ще разработят четири варианта на технологично-финансовите карти: конвенционален начин на отглеждане при напояване, конвенционален начин на отглеждане без напояване, биологичен начин на отглеждане при напояване и биологичен начин на отглеждане без напояване.

Променливите и постоянни разходи ще отчитат разходите на стопаните за препарати за растителна защита, торове, семена, разсад, вода, горива и смазочни материали, за механизирана обработка и ръчен труд и др., изчислено в лева за единица площ. Това ще позволи лесна и бърза актуализация при необходимост, разясни министърът на земеделието.

„Този стандартизиран модел ще служи за изчисляване на различни ставки и услуги, включително при кандидатстване с инвестиционни проекти по ПРСР. Технологичните карти може да бъдат детайлизирани в диалог със сектора – животновъдните и растениевъдни организации“, подчерта аграрният министър.

Инвестиции в материални активи

Консултативният съвет обсъди още представената от Министерството на земеделието визия за схема за държавна помощ за инвестиции в материални активи в земеделски стопанства, свързани с първично производство на растениевъдна земеделска продукция, както и държавните помощи за компенсиране на разходите на земеделските стопани за борба с неприятели по растенията и започналия прием на заявления по подмярка 22.1 „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от ПРСР 2014-2020.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА