Нови промени: Където са фермите, там да са и пасищата

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Това е изключително належаща промяна, за да се даде предимство на местните животновъди по отношение на пасищата, твърдят вносители на законопроект за промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи

“Масова практика в страната е пасищата, мерите и ливадите да се отдават за ползване на лица, които не са регистрирали животновъдните си обекти в съответните землища, като същите се намират далеч от фермите им, в други населени места. Проблемът се задълбочава от факта, че все още значителна част от пасищата, мерите и ливадите са предоставени на външни лица, които не отглеждат животни”, информира Албена Симеонова от „Демократична България“, вносител на промените в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. По думите й това е погрешна и пагубна за българското животновъдство практика.

Според вносителя това е изключително належаща промяна, за да се даде предимство на местните животновъди по отношение на пасищата.

Предложенията предвиждат да се даде повече власт на кмета на населеното място, който заедно с комисия да определя до 1 май всяка година необходимата на всеки стопанин площ, на която да могат да пасат животните. При разпределението на земята предимство ще имат кандидати, чиито животновъден обект се намира в съответното землище, като мястото на обекта ще се удостоверява с предоставени координати. Последващо предимство ще имат животновъдите, които вече имат сключени договори, се казва още в предложението.

Около решението на този проблем се обединява внесеният законопроект, който предвижда първо по ред приемственото право при отдаването под наем на държавни и общински пасища на лицата с регистриран животновъден обект в населеното място. За целта се предвижда назначаването на комисия от кмета на общината, с участието на представител на Общинската служба по земеделие, която определя необходимата за всеки кандидат площ и разпределя имотите за всяко землище.

Албена Симеонова подчерта, че тази промяна няма да засегне вече сключени договори.

Комисията по земеделието, храните и горите прие предложените промени в Закона за собствеността и ползването на земеделските земи на първо четене.

 

ДФЗ публикува уведомителните писма за животновъди за Кампания 2021

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА