Нови помощи: Преработватели получават до 100 хил. лева извънредно плащане заради войната в Украйна

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

В подпомагането са включени и пчелари, както и производителите на ягоди и малини в оранжерии, вижте какви ставки са определени

Микро, малки и средни предприятия, които преработват селскостопански продукти, могат да получат до 100 хил. лева като еднократно плащане по подмярка 22.2 „Извънредно временно подпомагане за малки и средни предприятия, засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ от Програмата за развитие на селските райони за периода 2014 – 2020 г. (ПРСР 2014 – 2020 г.), съфинансирана от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони. В момента Наредбата за прилагане на извънредната подмярка по ПРСР е в процес на обществено обсъждане до 27 февруари т.г. от извънредното подпомагане е изключена рибопреработката. Важно условие за кандидатстване по подмярката е предприятията да са работили през 2021 и 2022 г.

Според разпоредбите наредбата извънредно подпомагане ще получат и групи и организации производители, като размерът там е до 17 хил. лева. Това трябва да са групи на производители, признати от министъра на земеделието в следните производствени сектори: зърнено-житни култури; медицински и етерично-маслени култури; картофи; мляко; мед; плодове; зеленчуци. Организациите на производителите също трябва да са легитимни, а секторите, в които те могат да бъдат са зърнено-житни култури и маслодайни култури; медицински и етерично-маслени култури; картофи; мляко и млечни продукти; мед и пчелни продукти; плодове и зеленчуци.

С новата наредба се предвижда извънредно финансиране и за производителите на ягоди и малини в оранжерии, както и за пчеларите, които не са получили подпомагане по подмярка 22.1. „Извънредно временно подпомагане за земеделските стопани, които са особено засегнати от последиците от руското нашествие в Украйна“ за площи с ягоди или малини и са заявили работа и през настоящата стопанска година. Те могат да получат до 15 хил. лева извънредно подпомагане, а пчеларите получават ставки според броя на пчелните семейства, регистрирани в животновъдния обект – до 19 бр. – 100 лв.; от 20 бр. до 49 бр. – 300 лв.; от 50 бр. до 99 бр. – 680 лв.; от 100 до 149 бр. – 1200 лв.; от 150 до 249 бр. – 1700 лв.; равен на 250 бр. и над 250 бр. – 3650 лв.

Очаква се кандидатстването да бъде в края на март 2023 г, а плащането на помощите – до средата на октомври т.г.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА