Нов сорт захарни праскови излиза на пазара у нас. Най-новата селекция от вида скарлет суит с много високо съдържание на захар ще бъде един от акцентите на празника “Златна праскова” в сливенското село Гавраилово, който ще се проведе на 30 юли. Привлекателни са и новите сортове, които са тъмно оцветени и имат много малко мъх, съобщават за „Новинар” от Организацията на производителите от Сливенския регион „Българска праскова”.
Експертите допълват, че сред търсените сортове са още плоските праскови, които наподобяват поничка. Те са и сред най-скъпите видове, като цената им стига 2,70 лв. за килограм. Сортовете скарлет, които са изключително сладки, струват около 1 лев за килограм. Изкупната цена на други видове десертни праскови пък започва от 40 ст. и достига 80 ст.
„Тази година прасковите са с много по-добро качество, отколкото миналата, но това не се отнася за цените на плодовете”, обясниха от „Българска праскова”. Производителите допълниха, че около 60% от плодовете отиват основно в Румъния. За вътрешно потребление остават около 30%, като български плод може да се намери основно по пазарите в Бургас и Варна, останалите 10% са за износ за Полша.
Оказва се, че в столицата има дефицит на праскови от Сливен. Според производителите по сергиите в София прасковите и нектарините са основно внос. Проблем е също, че големите вериги предпочитат да се снабдяват с плодове от Гърция заради по-ниските цени. Според производителите недостигът се дължи на слабата логистика. Те изтъкнаха, че интерес към нашите плодове има в Австрия. В момента производителите се опитват да пробият във Виена.
В страната ни се произвеждат и специални френски и италиански сортове от компотна праскова, които зреят отвътре навън и са устойчиви на слани. Интерес към плод за консерви има от гръцка страна, казаха още производителите.
Празникът на прасковата ще събере производителите с лектори от научни институти. Сред темите тази година са възможностите за подпомагане на производителите по новата Програма за развитие на селските райони, новите и перспективни сортове праскови, нектарини и череши, напояване и торене на прасковата и др.
В програмата са предвидени дегустация, фолклорно представление, конкурси и състезания за най-бързо ядене на праскови, най-красива рисунка и др.