Никулден е! Честит празник на всички рибари и банкери

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Никулден е! Днес почитаме св. Никола Николай Чудотворец, закрилник на рибари и моряци.  Шести декември се смята също така за ден на търговците и банкерите. Според народните вярвания светецът предизвиква морските бури и урагани. Когато е сърдит, той дава воля на ветровете, разлюлява морето и потопява корабите.

Един от най-важните моменти в днешния ден е консумацията на риба. Обикновено жените приготвят шаран, тъй като според поверието шаранът е “слуга” на Свети Никола. Веднъж, когато светецът плувал с лодката си в морето и излезлите силни вълни пробили дъното й, той бръкнал с ръка във водата, хванал един шаран и запушил с него пукнатината. Така спасил от удавяне своите спътници. От тогава останал и обичаят да се жертва шаран в чест на светеца. Най-често шаранът се пълни с ориз, булгур, орехи, лук и стафиди, увива се и се пече в тесто. Така приготвеното празнично блюдо е известно като “рибник”.

Народната традиция повелява обредният Рибник и хлябовете се освещават в църква или в къщи, а късове от тях се раздават на съседите. По-голямата част от рибника и хлябовете задължително се изяжда на семейната вечеря. Трапезата на Никулден не се вдига през целия ден и е на разположение на гостите.

Свети Никола е личен и семеен покровител, на който се урежда семейно родов празник, наричан служба, молитва, черква.

В деня на Свети Никола на трапезата освен рибник и обредни хлябове, трябва да има и постни ястия: варена царевица, жито, постни сърми, чушки, боб.

На Никулден празнуват имен ден над 200 000 българи. Да е честит празника на Николай, Николета и Николина, Нина, Никол, Ненко и Ненка.

Колко ще ни струва рибата за Никулден?

Промяната на метеорологичната обстановка тази есен даде повод за притеснения сред рибарите и търговците на риба. Покрай празника търговците увериха, че няма да има основания за притеснения и цената на морската риба тази година ще се запази в същите граници както миналата.

Цената на ключовия за празника шаран, ще варира от 5 до максимум 7 лева за килограм, както по Черноморието, така и в столицата. Стойностите се запазват сравнително близки до миналогодишните. Пъстървата ще се търгува за 8-10 лева, ципурата за 12-15 лева, а скумрията, хека и мерлузата между 6 и 9 лева.

Не се предвиждат резки движения на пазара, поради сравнително ниските цени, предлагани от големите търговски вериги, готови да балансират разликите в цените с по-малките търговци.

От институциите предупреждават, че ако случайно засечем на пазара шарани за по 2-3 лв килограм, най-вероятно те ще са от бракониерски улов, който не е одобряван от закона. Контролът по развъдници и тържища е засилен. Купуването на такава риба носи и допълнителен риск предвид неясния си произход.

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА