5D означава родени, отгледани, угоени, заклани и преработени в Германия
Кризата във свиневъдния сектор е осезаема в цяла Европа и стопаните търсят успешни решения за реализация на стоката си. Такова е предложението на немските свиневъди, които не се притесняват да призоват хората в Германия да купуват немски стоки, напротив, убедени са, че по този начин може да се преодолеят сътресенията на пазара.
„Кризата на пазара на свине е катастрофа и положението на много от нашите свиневъди заплашва самото им съществуване“, така обобщава настоящото положение в бранша вицепрезидентът на Landvolk и свиневъд Йорн Елерс от Германия. Бързи решения от страна на политиката не се виждат. Германската асоциация на фермерите (DBV) и държавните асоциации на земеделските производители отправиха призив както към политиците, така и към пазарните партньори миналата седмица. Но за да се овладеят настоящите сътресения на пазара, най-накрая трябва да се приеме дългогодишното искане на DBV и стопаните за задължително етикетиране по смисъла на „5xD“.
„Не само ние, свиневъдите, виждаме това по този начин, но и много потребители. Все повече и повече собственици на животни участват в кампанията, която призовава търговците на дребно и потребителите да популяризират регионални продукти “, казва Елерс, позовавайки се на кампанията 5xD, която предизвиква много реакции в интернет през последните седмици, според пресслужбата на Landvolk.
Над 55 000 потребители от много региони в Германия са подкрепили кампанията #5D в Интернет досега. 5D означава родени, отгледани, угоени, заклани и преработени в Германия. Свиневъдите са публикували своя снимка в обора или на полето и разперена ръка, чиито пет пръста означават петте етапа на 5D производство и които също съдържат отговора „Решението е очевидно!“. Те призовават колегите си да участват и да споделят 5D фото кампанията в социалните медии, така че още повече потребители да осъзнаят актуалните проблеми в сектора на свиневъдството, да проверяват действията си при пазаруване ежедневно и в най-добрия случай да ги адаптират в случая към интересите на Долна Саксония.
Много свинеферми виждат бъдещето на семейния си бизнес застрашено от постоянно ниските цени за производителите на свинско месо.
„Ние отглеждаме 220 свине-майки и произвеждаме прасенца в затворена система, които храним според високите немски стандарти за хуманно отношение към животните и екологични стандарти, докато бъдат готови за клане. Но това не е достатъчно. Не получаваме разбиране в търговията на дребно с хранителни стоки “, обяснява Юрген Лангхорст от Diepholz. В момента се плащат 1,20 евро за килограм месо. „Това е толкова малко, че работим на загуба. Добавяме по 60 евро на прасе и плащаме още пари, за да си вършим работата. Къде другаде в света на труда можете да намерите това? ”, пита Лангхорст.
Ниските цени на свинското месо са продиктувани от търговията и се дължат на липсата на продажби на месни продукти.
„Печалбите също не се разпределят справедливо от търговските и кланиците и фермерите са изоставени, защото ние сме най-слабото звено във веригата“, обяснява дилемата Лангхорст. „Нашето решение е очевидно и се нарича пет пъти D. Това означава, че търговията първо трябва да предлага месо от животни, които са родени, отгледани, угоени, заклани и преработени в Германия. Това трябва да се продава на справедливи цени за производителите и да е ясно обозначено “, изисква свиневъдът и много от неговите професионални колеги с него.
„Ако ние не произвеждаме месото, други ще го правят в чужбина“, убеден е Лангхорст. „Но на каква цена за хуманното отношение към животните, климата и околната среда? Тогава вече нямаме това в ръцете си “, предупреждава в заключение фермерът.
Припомняме ви, че Агрозона също инициира кампания за покупка на регионални стоки, като акцентът беше проследяването на префикса от баркода, който е за България -380. Всеки ден, всеки един от нас може да прави своя разумен избор, подкрепяйки родните производители. Не забравяйте да погледнете етикета!