Недостиг на храни и значително увеличение на цените през зимата, предвиждат търговци и производители

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Редица предприятия намаляват производствата си или затварят врати

Търговците и производителите на храни в Европа предупредиха за сезонен недостиг и значително увеличение на цените на широк спектър от ежедневни продукти тази зима, като призоваха за правителствена подкрепа за компенсиране на нарастващите разходи за енергия.

Copa-Cogeca – съюзът на фермерите в ЕС, както и FoodDrink Europe и PFP – две от големите асоциации на производители на храни, заявиха, че техните членове вече са започнали да затварят предприятия и да намаляват производството си, като поискаха хранителната верига да бъде изключена от всякакви европейски планове за нормиране на енергията.

Заплаха за непрекъснатостта на производствените цикли “Последните увеличения на цените на енергията, особено на природния газ и електроенергията, застрашават непрекъснатостта на производствените цикли в хранително-вкусовата промишленост и следователно способността да се продължи доставката на основни селскостопански стоки, хранителни продукти и фуражни суровини”, се казва в изявление на Copa Cogeca.

Цените на природният газ, електричеството, торовете, горивата, опаковките и разходите за труд се повишиха значително през последната година. Първоначално увеличенията на разходите се дължаха на възстановяването на търсенето и ограниченията на веригата за доставки след Covid, но те бяха сериозно изострени от руската инвазия в Украйна и след като Русия намали газовите потоци към континента в отговор на санкциите.

Тези разходи и инфлационен натиск идват в контекста на екстремни метеорологични явления – суши, бури и студове – които вече са причинили големи въздействия върху земеделската общност и предприятията от хранително-вкусовата промишленост.

Според доклада на Глобалната обсерватория за суша JRC в началото на август 2022 г. 47% от територията на ЕС е била под предупреждение за суша и прогнозите за царевица за зърно, соя и слънчоглед са съответно с 16%, 15% и 12% по-ниски от средното за последните пет години.

Редица компании от хранителния сектор на ЕС се борят да запазят дейността сиковидкриза, хранителна промишленост, Agrozona.bg

Все повече компании в хранително-вкусовата верига на ЕС се борят да запазят дейността си, като някои компании са изправени пред избора да спрат производството, да съкратят персонал или да излязат от бизнеса.

През тази зима европейските купувачи ще се сблъскат с още по-високи цени и недостиг на много плодове и зеленчуци, заяви Пека Песонен, генерален секретар на Copa-Cogeca.

“Това е нещо, което не сме виждали досега. Никой не е очаквал, че това ще се случи и ще има толкова широки последици”, коментира още той. “Ще имаме по-голяма сезонност, като някои продукти няма да са налични или ще са много скъпи”, заяви Песонен.

Енергията се използва в цялото производство на храни – от торенето до прибирането на реколтата и охлаждането. Млекопреработвателната и хлебопроизводствената промишленост са особено засегнати от повишаването на цените, обясни Пексонен, тъй като пастьоризацията и процесът на производство на мляко на прах са енергоемки.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА