Най-новият земеделски робот ще бъде представен на конференция в Румъния

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

На 5 и 6 юли Университетът за науки за живота “Йон Йонеску де ла Брад” в Яш (USV) съвместно с Румънската академия и Академията за селскостопански и горски науки “Георге Йонеску-Шишещ” (ASAS) ще проведат конференция, посветена на защитата на земеделските и горските почви в условията на климатични промени. Специално за БТА агенция Аджерпрес съобщи, че на събитието ще бъде представен най-новият земеделски робот, Ag Bot 5.115T2.

Инновации в селското стопанство

Ag Bot 5.115T2 е част от най-новото поколение селскостопански роботи, произведени в Нидерландия. Този робот, който се управлява дистанционно, включително от смартфон или таблет, е проектиран да изпълнява селскостопански работи самостоятелно и автономно 24 часа в денонощието. Ректорът на USV Яш, Джерард Житаряну, обясни, че Ag Bot 5.115T2 е оборудван със системи за безопасност, многобройни сензори за движение и допир, както и предни и задни камери, които откриват всяко препятствие, правейки невъзможно предизвикването на инциденти.

Обсъждания на влиянието на климатичните промени върху почвите и как най-новия робот ще помогне

В рамките на конференцията ще се състоят дискусии с участието на специалисти по почви от висши учебни заведения и изследователски станции в Румъния и Молдова. Темите ще включват:

  • Влиянието на климатичните промени върху агроклиматичните показатели и земеделските земи в Трансилванската равнина и Сомешкото плато.
  • Адаптирането на технологията за отглеждане на царевица в консервационното земеделие към климатичните промени.
  • Настоящото състояние и бъдещето на горските почви в Румъния.
  • Опазването на земеделските почви в Молдова.
  • Почвите, засегнати от деградация в Североизточна Румъния и мерките за тяхното опазване в Молдовското плато.

Конференцията обещава да бъде значимо събитие, което ще представи не само иновации в селското стопанство като Ag Bot 5.115T2, но и ще предостави платформа за обмен на знания и стратегии за справяне с климатичните промени и опазване на почвите. Това ще бъде важна стъпка към устойчивото развитие на земеделските и горските райони в Румъния и Молдова.

 

 

Изображение източник: agxeed.com

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама