Науката и бизнеса в общ проект за оползотворяване на утайките в земеделието

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Науката и бизнеса в общ проект за оползотворяване на утайките, получени при пречистването на отпадъчни води в земеделието. Институтът по аграрна икономика и “Софийска вода” стартират проект, който ще цели да покаже по какъв начин може тези утайки могат да бъдат усвоени по най-добрия начин. Изпълнението му вече е в ход и е предвидено да приключи за около година и половина, като ще се правят експерименти при полеви условия.

В момента имаме голямо натрупване на утайки в полетата на пречиствателните станции и това създава редица предизвикателства, коментира проф. д-р Храбрин Башев от Института по аграрна икономика, който е и ръководител на проекта. „В перспектива проблемът ще се задълбочава. Спрямо прогнозите само след 1 година ще се достигне натрупване на утайки от 160 хил. тона в страната“.

В рамките на инициативата са предвидени изпълнения на редица задачи – някои от тях са чисто агрономически и технологически, а други са социални-икономически. „Опитваме се комплексно да обхванем проблема. Предстои да направим изследване в Софийска област, което ще покаже какъв ефект може да имат различните мерки върху качествата на почвата и културата. След като бъдат намерени варианти за ефективно използване на утайките в различни култури, то тогава ще бъде предложена система за стимулиране на земеделския производител за използване на този продукт, да му се покаже какви са предимствата, недостатъците и др.

Проблемът не е само у нас

Оказва се, че състоянието на утайките е проблем не само за България, но и за останалите страни на ЕС, тъй като създава редица социални, икономически и екологически предизвикателства.

В момента в България също се използват до някаква степен утайки в земеделието, но няма изследвания в тази област, няма информираност на земеделските производители и обществеността, липсва подкрепа, а също и не се знаят факторите, които свързват ефективността на едно такова изследване.

От своя страна Момчил Тодоров от “Софийска вода”, коментира, че стартът на този проект е плод на двугодишна подготовка. „Вярвам, че ще бъде един добър пример за партньорство между науката и бизнеса. Ползите ще бъдат и за останалите ВИК оператори, които генерират утайки и ще научат повече за възможностите за тяхното оползотворяване“.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА