Национална рибарска мрежа ще бъде изградена в България

Златко Златков
Златко Златков
3 Минути

Национална рибарска мрежа предстои да бъде изградена в България. Това каза директорът на Изпълнителна агенция по рибарство и аквакултури д-р Драгомир Господинов днес във Варна. В изграждането на мрежата Местните инициативни рибарски групи /МИРГ/ ще вземат активно участие. През следващия програмен период оперативната програма “Рибарство” ще стъпва основно на местните инициативни рибарски групи, които ще предлагат идеи за развитие на рибарските региони. Националната рибарска мрежа ще бъде изградена с цел да има проследяване на уловите, продажбите и реализацията на рибата и рибните продукти в страната.

Според Драгомир Господинов в България е много трудно да се направи статистика на уловената и реализирана риба. Това ще бъде направено с въведените промени в закона и регистрирането на рибарите като юридически лица или фирми. “Никой не иска да затрива рибарите или да унищожава сектора, но трябва да има правила, които да бъдат спазвани. Сега министър Найденов, както всяка година през ноември, ще защитава квотите за калкан, но когато не може да се даде точна статистика и адекватни мерки за контрол е трудно”, коментира Господинов. През 2012-та година в страната са раздадени 350 заявления и специални удостоверения за улов на 42 тона калкан. „Ако продължаваме така, на министър Найденов ще му е трудно да защити и оправдае към момента това наличие на квота. Ако не се внесе ясен критерии и да бъде даден знак към Европейската комисия, има вероятност или квотата да бъде намалена, или да бъде наложен мониторинг”, каза още Драгомир Господинов.

За изграждането на националната рибарска мрежа е необходимо големите кораби, които са над 12 метра, да разполагат с електронни дневници. По този начин плавателните съдове с проследяващи устройства ще могат да подават улова си в реално време. При приключване на риболова, корабите ще могат да пускат данните в електронната мрежа и във всеки един момент ще се знае какво количество е уловено. Електронната мрежа трябва да бъде въведена до края на годината, но големите плавателни съдове, които са около 100 в страната, няма да се налага да инвестират допълнителни средства. По думите на Драгомир Господинов с изграждането на рибарската мрежа и с регистрацията на рибарите като юридически лица или фирми ще се разграничат реалните рибари от тези, които чрез риболов заработват допълнителни доходи. „Ресурсът на Черно море е общ за всички. Практиката показва, че 40% от квотата за калкан се раздава на малките плавателни съдове. Парадоксът е, че тази година има около 50 рибари, които са подали заявления, но не са си платили и не са си взели разрешението”, допълни Драгомир Господинов.

Златко Златков администрира agrozona.bg между 2012 и 2015 година. В неговия профил ще откриете някои публикации на нашите автори в този период сред които Светлана Трифоновска, Марта Йонкова, Анета Стефанова, Диляна Хараланова, Лилия Александрова, Петър Лазов, Георги Джендов и други

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама