Национален съвет по горите ще консултира министъра на земеделието

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Със Заповед на министъра на земеделието Явор Гечев от 2-ри март 2023 г. се създава Национален съвет по горите като консултативен орган към земеделския министър. Това става ясно от публикуваната на сайта на Министерство на земеделието Заповед.

Националния съвет по горите ще помага на министъра на земеделието при осъществяването на държавната политика в областта на горското стопанство, изготвянето на проекти на нормативни актове, свързани с горското стопанство и разрешаването на проблеми с висок обществен интерес, в областта на горското стопанство.

Председател на Националния съвет по горите е министъра на земеделието Явор Гечев. За заместник председател е избран инж. Валентин Чамбов, зам.-министър на земеделието. Секретар е Антония Голева, старши експерт в дирекция „Търговски дружества и държавни предприятия“ към Министерство на земеделието.

Със Заповед на министъра се определят и членовете на националния съвет, които ще бъдат 33. Сред тях има представители на Министерство на земеделието, Министерство на околната среда и водите, Министерство на регионалното развитие и благоустройство, Министерство на туризма, Изпълнителна агенция по горите, държавните горски предприятия, Институт за гората към Българска академия на науките, Лесотехнически университет, НЛРС-СЛРБ, браншови организации и сдружения, както и природозащитни неправителствени организации.

Теми на първото заседание

По време на първото заседание на Националния съвет по горите дневният ред се е състоял в три основни точки. На първо място участниците в срещата са обсъдили преструктурирането на държавните горски предприятия по чл. 163 от Закона за горските организации по чл. 13 ал. 4 от Закона за публичните финанси – възможност за развитие или необосновано предизвикателство.

Като втора точка от дневния ред е била представена инициативата на МЗм – “Зелени градове, зелени коридори”. В точка 3 на заседанието, участниците в съвета за обсъдили “други” въпроси.

 

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама