НАТ-2010 иска свикване на КС по тютюна към МЗХ

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Националната асоциация на тютюнопроизводителите НАТ-2010 е изпратила писмо до министър Кирил Вътев с искане за провеждане на Консултативен съвет по тютюна към МЗХ. В писмото, изпратено до земеделския министър, НАТ предлагат и определени точки за Дневния ред на заседанието.

“В качеството ми на Председател на Управителен съвет (УС) на СНЦ „Национална асоциация на тютюнопроизводителите – 2010“ (НАТ-2010) и от името на 7 374 тютюнопроизводители, регистрирани в Регистър за 2023 г, настоявам за спешно свикване на Консултативен съвет (КС) по тютюна към Министъра на земеделието и храните”, заязява Цветан Филев, председател на НАТ-2010 в обръщение към министър Вътев.

“Напомням, че сектор “Тютюн” е един от малкото, при които все още не е  проведено заседание на Съвета, който е постоянен консултативен орган към Министъра. Акцентирам и върху факта, че нововъзникващи форсмажорни обстоятелства и спешната необходимост от разрешаване на казуси и предизвикателства от краткосрочен, средносрочен и дългосрочен характер, не търпят отлагане”, се посочва още в писмото.

Успоредно с това и съгласувано с остналите браншови организации в сектора, от НАТ-2010 предлагат и дневен ред на заседанието на КС по тютюна както следва:

  • Фиксиране на бюджет и определяне на единична ставка за килограм тютюн за кампания 2023 по обновена финансова схема ПНПТ през нова ОСП на ЕС (2023-2027)
  • Подпомагане с държавна помощ „de minimis” на регистрирани през 2023 г. тютюнопроизводители, пострадали от неблагоприятни климатични условия
  • Разни

 

 

 

ЕТИКЕТИ: , ,
Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements