Намаляват площите със зеленчуци в страната през 2019 г.

Лилия Александрова
Лилия Александрова
1 Минути

 

През стопанската 2019 г. площите, използвани за производство на зеленчуци в земеделските стопанства, са 40 хил. ха, което е с 10% по-малко от предходната година, показва родната агростатистика. Откритите площи, засадени със зеленчуци, са 39 хил. ха, от които са реколтирани 37.6 хил. ха.

Оранжериите са с площ 922 ха, като са използвани 1.32 пъти за производство на зеленчуци. Продукцията от зеленчуци–реколта ’2019, е в размер на 752.1 хил.тона, като от тях 100.8 хил. тона са оранжерийно производство. Най-голямо е производството на картофи – 197.4 хил. тона, домати – 145 хил. тона, дини – 96.8 хил. тона и краставици – 67.8 хил. тона. Производството на култивирани гъби е 954 тона.

Най-голям процент директна пазарна реализаця на дребно намира пиперът, като 20% от произведените количества са реализирани на дребно. В търговските вериги се продават най-добре картофи, зеле и краставици и корнишони, като там са реализирани съответно 83%, 80% и 78% от произведените количества в страната. Пиперът и доматите отиват предимно за преработка, съответно 29% и 28% от производството у нас.

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА