Около 3.4 млрд. лева са приходите в хранително-вкусовата промишленост от секторите „Производство на месо и месни продукти”, „Производство на мляко и млечни продукти” „Преработка и консервиране на плодове и зеленчуци, без готови ястия”, а заетите в бранша са близо 33 хил. служители. Това съобщиха за „Агрозона“ от Съюза по хранителна промишленост към ФНТС.
Подсекторът „Производство и преработка на месо – производство на месни продукти, без готови ястия” създава най-висока заетост, която е 20.5% от заетите в целия сектор и е с най-висока добавена стойност – 20%. Следва подсектор „Производство на хлебни и тестени изделия” и най-голям оборот – 24.7%, следван от подсектор „Производство на растителни и животински масла и мазнини” – 16%.
По данни от анализ, проведен от БСК броят на регистрираните предприятия в сектор „Месопреработване“ е 497, от които работещи са 449 с 16,8 хил. заети и общи приходи от продажби 1,9 млрд.лв. В сектор „Консервна промишленост“ има 331 регистрирани предприятия с 9,3 хил. заети лица и 681 млн.лв. общи приходи от продажби, а в сектор „Млекопреработка“ са заети 8,3 хил. заети и 723 млн. лв. общи приходи от продажби.
В месопреработката най-много работещи предприятия
В сравнение със секторите „Консервна промишленост“ и „Млекопреработване“ в сектор „Месопреработване“ има най-голям брой работещи предприятия, което е с 41% повече от сектор „Млекопреработване“ и с 26% повече от сектор „Консервна промишленост“. С 50% повече са заетите в сектора в сравнение със сектор „Млекопреработване“ и с 46% повече в сравнение със сектор „Консервна промишленост“, съобщават още от съюза. И по общи приходи от продажби, които са 1,9 млрд. лева, секторът е на първо място – с 35% повече от сектор „Консервна промишленост“ и с 37% повече от сектор „Млекопреработване“. През 2015 г. броят на работещите предприятия в сектора се е увеличил на 463. Най-много се е увеличил броят на предприятията за производство на месни продукти и те са 197 бр.
Малките и средни предприятия (МСП) от сектор „Производство на храни”, осигуряват около 29,6% от оборота и 20,5% от добавената стойност в преработващата промишленост. Развитието на сектора е от важно национално значение за стабилизиране на пазара на труда и в частност за намаляване на безработицата в България поради факта, че заетите в МСП, произвеждащи хранителни продукти, са 18,5% от всички заети в сектора.
Тенденции
Добитото в България червено месо родно производство се реализира основно като свежо в търговската мрежа. Дори месопреработватели, които притежават собствени ферми преработват за колбасарски нужди месо от внос, а собственото производство реализират на пазара преди всичко като свежо месо. За да имаме пазари, нашите продукти трябва да бъдат промотирани, както на вътрешния, така на регионалния и на международния пазар, категорични са от браншовата организация.