На консултативния съвет по тютюна днес обсъждат нов референтен период

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Предвижда се осъвременяване на сегашния референтен период за получаване на държавна помощ, който е 2007-2009 г. Това заяви министърът на земеделието Иван Иванов по отношение на на насрочения за днес Консултативен съвет по тютюна в интервю по БНТ. По думите му този период вече не е релевантен и трябва да се подпомагат реалните производители, като периодът ще се уточни в разговор със съответните браншови организации.

Помолен да коментира състоянието на оранжерийния сектор Иванов заяви: „За съжаление, политическата криза забави приемането на държавния бюджет, ние наваксваме това забавяне, дори разпределихме над 30 млн. лв. авансово по de minimis. Само за оранжерийното производство по de minimis са предвидени 3,5 млн. лв.“, припомни министърът и посочи, че средствата ще бъдат разпределени веднага след приемането на бюджета. Стопаните трябва да докажат минимално производство за миналата година. Следващия месец трябва да бъде реализирана и COVID мярката в подкрепа на сектора.

Подпомагане срущу доказано производство

„Нашата цел е европейските средства да достигат до малките и средни земеделски производители“. Това заяви министърът на земеделието д-р Иван Иванов в сутрешния блок на БНТ.

„Оттук нататък средствата ще се раздават на принципа обвързана с производството подкрепа. Целта ни е да създадем конкурентоспособно производство, експортно ориентирано към краен продукт и да наситим българския пазар с българска стока“, допълни министърът и припомни, че това е записано в коалиционното споразумение.

Той посочи, че средният клас български фермери трябва стане гръбнак на земеделска индустрия и ръководството на Министерството

Проверки за получилите евросредства

Министърът каза още, че в бъдеще не трябва да има диспропорции и изкривявания в разпределението на европейското финансиране, в отговор на въпрос за случилото се в с. Антон. Ще има проверки как тези производители са получавали субсидии.

„Ако се окаже, че с били привилегировани получатели на европейски средства, това ще бъде още една черна точка в атестата на предишното управление“, каза министър Иванов.

Смяна на ръководството на „Напоителни системи“

„Финансираме с държавни помощи тези, които реално произвеждат. Виртуалните стада вече не са добре дошли за получаване на средства от държавата“, допълни министърът.

За приключилия одит в „Напоителни системи“ министърът заяви, че резултатите са изпратени в МВР и ДАНС, за да могат разследващите органи да вземат отношение за провеждането на обществени поръчки, които според доклада са нарушили разпоредбите на закона и са проведени в полза на определени фирми.

„В момент върви смяна на ръководството на „Напоителни системи“, тъй като старото ръководство отказа да подпише писмата до фирмите за прекратяване на договорите“, посочи министърът. Той предупреди, че ако те не бъдат прекратени, ще има финансови загуби.

Той декларира, че започват проверки за вноса на храни от трети страни. БАБХ след излизането си от министерството трябва да стане този сериозно действащ ефективен орган, който да спре нарушенията в сектора, заяви д-р Иван Иванов.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА