Германските потребители са особено заинтересовани от лютивия екозеленчук
Необичаен сезон в Европа има както на пазара на лук, така и на биологичен лук, съобщава Agf.nl. Всички участници в търговията изпитват недостиг на продукция. Според Робин ван Стелтен, представител на холандската търговска компания OTC Organics, понастоящем все повече непознати досега търговци правят заявки за доставки на лук през март и април. Но тази година просто няма достатъчно лук, особено с голям калибър. Добивите на органичния лук, както и на обикновения, варират значително в зависимост от района на отглеждане. В някои стопанства достига едва 10 т/ ха.
От самото начало на сезона имаше голямо търсене от Германия, докато търсенето в Англия и Ирландия все e още умерено. Увеличава се интересът във Франция и в скандинавските страни, тъй като запасите от собственото им производство се изчерпват. В средата на декември цената на едро за жълтия органичен лук бе 0.80 евро/ кг. Червеният лук след известно поскъпване в началото на сезона, сега се предлага на същите нива като жълтият.
През миналата година много конвенционални производители са преминали към производство на органичен лук, но според Робин ван Столтен площта на органичния жълт лук вече е достигнала своя максимум. Тази година тя остава стабилна. Очаква се през пролетта да започне вносът на биологичен лук от трети страни. В началото на март ще стартира сезонът на събиране на лук в Египет, като се очаква този сезон да има добра органична реколта от жълти и червени сортове. Органичните производители са сертифицирани от GlobalGAP, Bio, Smeta и Grasp.