Н20 на бъдещето: Откритието, което променя учебниците по физика

Лилия Александрова
Лилия Александрова
5 Минути

 

Водата се среща в три агрегатни състояния – твърдо, течно и газообразно. Дори да не е отличник по физика, който и ученик да попитате, може да изрецитира наизуст тази толкова повтаряна в часовете фраза. Едно знаменателно откритие обаче е на път да разбие уроците по физика и всичко, което човечеството знае досега за водата. Става въпрос за професора по биоинженерство от Вашингтонския университет – Джералд Полак и неговата теория за четвърта фаза на водата. „Водата може да поглъща всякакъв вид енергия и да променя структурата си, поглъщайки енергия“, обяснява той.

Според проф. Полак, водата не е течност. С редица експерименти в продължение на десетилетие той и екипът му доказват, че показателите на обикновената, „отлежалата“ вода и на водния слой с хидрофилна повърхност се различават.
Структурата на този слой е

много по-близка до леда, отколкото до течната вода.

Учените от Вашингтонския университет наричат този слой с отрицателен заряд „зона на изключването“, формирана под въздействието на падаща светлина. За разлика от водата във водопроводната тръба формулата на тази субстанция е Н302.

Професорът смята водата за подценявана и посочва категорични доказателства, че освен в твърдо, течно и газообразно, тя може да съществува и в четвърто състояние –  между твърдото и течното, във форма, изградена от енергията, която получаваме, особено енергията от светлината.

„В това четвърто състояние молекулите са организирани в кристали. Тази вода с кристална структура, е основата на нашите тела. И за да знаем как функционират те, трябва да познаваме това четвърто състояние на водата“, обяснява проф. Полак. Освен това водата предава и складира информация, допълва ученият. Според него, водата в бъдеще може да се използва като

заместител на силиция в компютърните технологии,

което ще открие нови възможности в ерата на информационните науки.
Водата в четвъртата си фаза е по-гъста и по-алкална от обикновената, различни са и оптичните й свойства. Тя има отрицателен електрически потенциал, което дава отговор на въпроса защо човешките клетки също са с отрицателен заряд.
Възниква въпросът откъде идва този негативен потенциал. „Мисля, че идва от водата, така както водата от „зоната на изключване“ в клетките има отрицателен заряд. Същото може да се каже и за гела – водата от „зоната на изключване“ в него му придава негативен потенциал. Клетките са с отрицателен заряд, защото водата в тях е енергийно заредена, а не неутрална“, обяснява проф. Полак.
Един от съществените изводи в теорията е, че водата отвъд океана се зарежда обратно, създавайки батерия, която може да произвежда електрически ток. Светлината зарежда тази батерия. По този начин

водата може да получава и обработва енергия, от околната среда,

по същия начин, като растенията. Абсорбираната светлинна енергия може да бъде използвана за извършване на работа, включително електрическа и механична, както и работата на протеините в клетките.

Най-диалоговата молекула е водата 

За водата като енергоинформационна среда говори и един от най-изтъкнатите

blue water splash

български учени в областта на биохимията – проф. Връбка Орбецова.

„Като преподавател по патобиохимия много обяснявах на студентите какво представляват диалоговите молекули – тези, които дават възможност за непрекъснат диалог между клетките. Нашите клетки пеят, всяка от тях издава своя мелодия. По един начин пее нервната клетка от централната нервна система, по друг – на гръбначния мозък, рецепторните, имунните.
Този диалог е не само разговор, клетките трябва да помнят изреченото помежду им. Защото, ако получат едно послание и в следващия момент го забравят, каква полза от приемането на информацията? Трябва да има резултат, последица, при това благоприятна. Казвах на студентите ми, че ще дойде момент, в който при диалога между клетките ще се появят и вестоносците -диалоговите молекули.

Прeз 2013 г. Нобеловата награда по неврофизиология беше дадена за диалоговите молекули. Най-диалоговата молекула е водата. Тя поема информацията много дискретно и може да я отнесе, където си поиска”, пише в свои статии по темата проф. Орбецова.

 

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА