МЗХ ще проведе конкурс за производители на най-успешните български продукти на пазара

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Очаква се конкурсът да стартира през следващата година

Министерството на земеделието и храните ще проведе конкурс за производители на най-успешните български продукти представени на пазара, в категории: плодове, зеленчуци, мляко, месо и пчелен мед. Очаква се конкурсът да стартира през следващата година. Това каза министърът на земеделието и харните Кирил Вътев по време на посещението си на „Национално животновъдно изложение – Сливен 2023 г.“ в гр. Сливен.

Той посочи, че целта е да се стимулира производството на повече български продукти, които да стигат до пазара.

Планира се и създаването на магазини само с регионални продукти

В тази връзка министър Вътев съобщи, че се обсъжда и идеята за създаването на български магазини само с регионални продукти или т. нар. „свежи продукти“. Той поясни, че има доста добри примери от Франция, Австрия и Италия.

“Работим усилено за достъп на земеделските производители и животновъди до пазари, а на потребителите до родни продукти”, информира министърът.

Пасищата приоритет

Друг приоритет на министерството са пасищата за животновъдите и насърчаването на общините да помагат на земеделските производители по всякакъв начин с  промени в закона за поземлените отношения пасищата ще се дават приоритетно на животновъдите, допълни още министърът.

Кой ще може да кандидатства по de minimis?

За помощта de minimis министърът каза, че тази година ще бъде за най-малките, които не са получавали по никаква програма подкрепа. Най-малките в животновъдството са стопанства с говеда до 30 овце, а при плодовете и зеленчуците до 300 дка, при пчелите е свободно, който не е ползвал de minimis досега ще може да ползва, ако не е достигнал тавана може отново да кандидатства, поясни министърът.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА