МЗХ: Държавата ще осигурява водата за напояване на земеделците

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Бяха представени мерките за стимулиране на поливното земеделие

 

Мерките за стимулиране на земеделското производство и увеличаване на поливните площи бяха обсъдени от екипа на земеделското министерство и  представители на Управителния съвет на Националното сдружение на общините в България.

Какви са предстоящите законодателни промени, които ще дадат по-голям достъп на местните животновъди до пасища и предимство на производителите на плодове и зеленчуци при разпределението на земи от държавния и общинския поземлен фонд, бяха представени на срещата. Екипът на МЗХ представи работата си съвместно с другите институции по въпроса за достъпа на вода за напояване за земеделски нужди. Целта е предоставянето на вода за напояване на земеделските стопани да стане задължение на държавата, което е особено належащо предвид дългосрочните прогнози за изменението на климата, подчерта министърът на земеделието Кирил Вътев.

Възможността да се увеличи потреблението на местни, свежи и качествени продукти бе друга тема на разговора. В тази връзка министър Вътев коментира и приключилата процедура по НПВУ за центрове за подготовка за предлагане на пазара и съхранение на плодове и зеленчуци.

Заместник-министърът на земеделието Таня Георгиева представи пред  кметовете диалога с ЕК по първото изменение на Стратегическия план за развитие на земеделието и селските райони за програмен период 2023 — 2027 г., касаещи интервенцията „Инвестиции в основни услуги и дребни по мащаби инфраструктура в селските райони“. Обсъдени бяха и принципите при определянето на критериите за подбор по интервенцията.

Тя подчерта, че  проектите за изграждане на инфраструктура в селските райони остават приоритет за МЗХ, като екипът на министерството отчита значението на тези дейности за подобряване на качеството на живота там и за стимулиране на тяхното икономическо, социално и културно развитие.

ЕТИКЕТИ:
Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА