Музеят на хумора и сатирата в Габрово чества 50-годишнината от издаването на “Люти чушки”

Лилия Александрова
Лилия Александрова
3 Минути

Музеят на хумора и сатирата в Габрово чества 50-годишнината от издаването на книгата с епиграми “Люти чушки” от Радой Ралин и Борис Димовски с изложба.

“Двамата някак си са вградили сенките си в Дома на хумора и сатирата. Радой Ралин е автор на мотото “Светът е оцелял, защото се е смял”. Той подтикна първия директор на дома за създаването на това средище, а Борис Димовски е създател на цялата визуализация на всичко това, което представлява като образ. Затова тъкмо в този музей трябваше да отбележим 50 години от издаването на този сборник”, споделя Кин Стоянов, общественик и син на Радой Ралин.

Книгата излиза през 1968 г. и разлютява властта до толкова, че изгарят тиража, след което и двамата творци са преследвани и остават без работа. Причината е, че тогава на Тодор Живков му е внушено, че една от сатиричните епиграми е свързана с него.

“Съдържанието на тази изложба цели 3 неща – първо, да ни покаже какво представлява “Люти чушки”. Второто нещо е да разкаже историята на тази книга и събитията, случили се около нея и третото е да представи нейното наследство. Представяме копия на пренаписани и прерисувани копия на книгата”, сподели директорът на Музея на хумора и сатирата Маргарита Доровска в Bulgaria ON AIR.

Постоянните експозиции в “Дома на хумора и сатирата” в Габрово са няколко.
Изложбата “Корените на габровския хумор” въвежда всеки нов посeтител във феномена Габровски хумор, като акцентува върху широко популярни габровски анекдоти, илюстрирани от неподражаемия български художник Борис Димовски.
Експозицията Грехът – българска възрожденска живопис” показва подбрана колекция от 48 копия на стенописи и фрагменти от стенописи, които се намират в 20 различни църкви и манастири из България.
Домът на хумора и сатирата притежава също уникална колекция от африкански маски, ритуални предмети и аксесоари.
“Ако Адам и Ева бяха чистокръвни габровци” е наречена изложбата от 8 прекрасни гоблени на българския художник Борис Димовски. Те представят смешни сцени от Рая представят габровския начин на живо.
Под мотото “Да живее карнавалът!” е представена проучвателската и събирателската работа на Дома на хумора и сатирата в областта на маскарадната празничност и е знак на признание към дарителите, предоставили материали специално за случая.
Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама