Проект: Спират разрешителните за деривационни ВЕЦ по вътрешните реки

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
1 Минути

МОСВ ще внесе за обсъждане в Министерския съвет промени в Закона за водите. Новите текстове допълват и конкретизират ограниченията при водовземане от повърхностните води и по-точно на вътрешните реки. Това съобщиха от пресцентъра на МОСВ.

Колегиумът на Министерството на околната среда и водите разгледа Закон за изменение и допълнение на Закона за водите, в който се предлага да се забрани издаването на разрешителни за деривационни ВЕЦ по вътрешните реки.

Промяната се налага във връзка с необходимостта от опазване на водните екосистеми и е превантивна мярка срещу влошеното състояние на повърхностните водни тела.

МОСВ ще предложи на Министерския съвет промени в Наредбата за ползването на повърхностните води, с което се постига съответствие със Закона за водите.

С предложеното изменение се премахва действащ в момента регламент, който противоречи на установеното от Закона за водите в частта за изискуеми документи при продължаване на разрешение за водовземане за ВЕЦ. С новите текстове отпада изискването при продължаване на разрешително за ВЕЦ да се прилага документ за учредено право на строеж.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА