Много пипер се получава само с качествен разсад

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

Закалете растенията преди да ги изнесете навън

Производството на пипер е сред традиционните за българското земеделие. Отглеждането на културата става с предварително отгледан разсад в парник или оранжерия, който се засажда на полето след отминаването на опасността от повратни студове.

Супер ранното производство на пипери изисква засяването на семена от 25 януари до 10 февруари, а за ранно – от началото до средата на февруари. За средно ранните сортове зелен и червен пипер посев на разсад се прави до края на март. Семената се настаняват на дълбочина 2-3 см, като за супер ранните сортове са нужни по 16-20 г/кв. м семена, докато за зеления и червен пипер – 8-10 г/кв. м. При поява на втория същински лист можете да пикирате растенията. Това се прави в отделни съдове или пък в разсадната леха на разстояние 10х10 см до 6х6 см.

За получаването на качествен разсад, нужно е да използвате за засяване качествена торо-почвена смес. Мястото, където ще засеете семената, трябва да е обработено още през есента, като е изорано надълбоко, наторено е с 500-600 кг/100 кв.м угнил оборски тор, 4 кг суперфосфат и 3 кг калиев тор. Важно е преди засяването да оформите леко повдигнати лехи.

Семената, които използвате за посева, трябва да са предварително обеззаразени, за да избегнете заразата от почвообитаващи гъби, сечене и др. Обикновено при поява на проблем посевите се третират с медсъдържащи препарати или бордолезов разтвор. Пазете растенията и от попово прасе и голи охлюви.

За получаването на здрави растения е важно да поддържате оптимални стойности на топлина и влага в оранжерията. Редовно почиствайте плевелите и разрохквайте пръстта. Подхранете 1-2 пъти с минерални торове, за да получите силни стръкове.

Закаляването на разсада също е от значение за по-лесната му адаптация навън. Това се прави 10 дни преди изнасянето му за постоянно, като постепенно се увеличава проветряването на оранжерията или парника, за да се намали температурата и влажността. Добрите растения са здрави и силни, изравнени, с развити 5-6 листни петури.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА