Министерство на туризма приема идеи за винено-кулинарни дестинации

Георги Узунов
Георги Узунов
5 Минути

Всички заинтересовани могат да изпращат предложения за винено-кулинарни дестинации, които допринасят за цялостното развитие на туризма. Това каза министърът на туризма Николина Ангелкова на четвъртата кръгла маса по проекта, която се проведе в Бургас, предават от пресцентъра на институцията. Министър Ангелкова посочи, че след като се финализират, дестинациите ще бъдат включени в Годишната програма за Национална туристическа реклама за следващата година. Те се добавят към различни брошури и дипляни, с които се популяризира страната. Те ще бъдат дигитализирани и добавени в платформата iLoveBulgaria.

„Създадохме проекта за винено-кулинарни дестинации с цел България да се утвърди като  разпознаваема за целогодишен туризъм. С тяхна подкрепа ще насочим вниманието на туристите както към основните ни услуги – зимен и летен туризъм, така и към другите видове, който страната може да предложи. Планираме през октомври заедно с Министерството на земеделието, храните и горите да представим утвърдените от бранша и местните власти винено-кулинарни дестинации.“, обяви министър Ангелкова.

Във форума в Бургас участваха Димитър Николов, кмет на Бургас, инж. Красимир Коев, изпълнителен директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното, представители на туристическия и винения бизнес и народни представители. Събитието е част от втория етап на проекта “Сподели България”, който предвижда създаване на дестинациите.  Концепцията включва 12 винено-кулинарни дестинации, преминаващи през територията на цялата страна. В тях участват повече от 50 общини и над 100 туристически обекта, съобщи министър Ангелкова и посочи, че чрез обществените дискусии искаме с помощта на бизнеса и местните общности да обогатим и надградим концепцията за дестинациите, за да създадем цялостен и полезен продукт, който ще подпомага туристическия и земеделския бизнес, а по-този начин и развитието на региона. Вече имаме запазена марка и лого “Сподели България”, което ще подпомогне популяризирането на проекта и представянето на страната като място  разнообразни туристически продукти, съобщи министър Ангелкова. И добави, че то може да бъде предоставено на общините, които да го използват, за да рекламират културно-историческото си богатство и характерните за регионите храни и напитки.

В разгара на лятото искам да споделя, че данните за област Бургас са много положителни, коментира министърът. В периода от януари до юни 2018 г. лицата, отседнали в местата за настаняване с 10 и повече легла, са се увеличили с 10% спрямо същия период на предходната година и достигат близо 480 хил. Реализираните нощувки са над 2,48 млн. и нарастват с 10 на сто. Приходите от нощувки са над 112,6 млн. лв., като се отчита ръст от 7,8 на сто в сравнение с януари-юни 2017 г. Почти всеки втори турист, отседнал в местата за настаняване с 10 и повече легла в цялата страна за периода януари-юни 2018 г., е избрал да отседне в 4- и 5-звезден хотел.

Общо лицата в местата за настаняване с 10 и повече легла в цялата страна са повече от 3,165 млн., от тях в хотелите 4 и 5 звезди са над 1,63 млн. И при двата показателя се отчита нарастване съответно с  6,8 на сто и 8,5% спрямо същия период на миналата година. Това е доказателство, че страната все повече се разпознава като дестинация, предлагаща висококачествен туризъм на разумна цена, заяви министър Ангелкова. Тя посочи още, че това е благодарение на общите усилия и екипната работа между държавните институции, местната власт и бизнеса.

И този летен сезон очакваме около 5% увеличение на чуждестранните туристически посещения спрямо година по-рано, съобщи министърът. Тя изрази надежда, че дъждовното време през юли  не е оказало осезаем ефект, а това ще стане ясно от статистическите данни, които ще бъдат публикувани в края на месеца.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама