Мелнишките винарни отварят врати за специален тур през февруари

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В Дните на отворени врати са включени дегустации на вино и храна от региона, както и посещения на различни туристически обекти

Традиционните Дни на отворените врати за винарните от Мелнишко ще се проведат през уикенда на 17-19 февруари, по случай празника на лозарите и винарите Св. Трифон Зарезан, съобщиха от Българска асоциация на независимите лозаро-винари (БАНЛВ).

Винарните от региона отварят вратите си за посетители, които ще могат да се включат в ритуален богослов и зарязване на лозята, турове на винарните, дегустации на новите реколти, музикални и танцови програми на открито с фокус върху местната култура и фолклор и, разбира се, върху местните вино и храна. Мисията на обединените винопроизводители от Мелнишко е да популяризират висококачественото вино от местни и международни сортове и възможностите за винен туризъм в региона на Мелник.

Участващи винарни в Дните на отворени врати са “Айя Естейт”, “Вила Мелник”, село Хърсово, “Златен Рожен”, село Капатово, “Капатово Фемили Естейт”, село Зорница, “Либера Естейт”, село Зорница, “Лозеница Естейт”, село Лозеница, “Орбелия”, село Коларово, “Орбелус”, “Рупел”, село Долно Спанчево, “Семейно Имение Зорница”, село Зорница, “Синтика”.

Всяка от винарните е обявила своята празнична програма чрез каналите си за комуникация – уебсайт и социални медии. Подробности и актуализации могат да се следят и в събитието във Фейсбук “Дни на творени врати за винарните в Мелнишко 2023”.

За улеснение на посетителите в региона е създадена картата “Винени Маршрути Мелник”. Тя включва всички основни винени обекти плюс други туристически забележителности в региона – град Мелник, Сандански и Петрич, Роженски манастир, Рупите и Златолист, Хераклеа Синтика, Самуиловата крепост, спа и минерални бани и други.

Инициативите се провеждат с подкрепата на общините Сандански и Петрич. Ще бъде осигурен и безплатен транспорт между винарските изби – маршрутът и графикът ще бъдат обявени скоро чрез каналите на събитието.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА