Мечка подгони ловци в Ковачевско по време на лов

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
3 Минути

Екшън като от комедиен филм се разигра в Ковачевско. Мечка подгони ловци, а те се качили по дърветата, за да се спасят.

Случаят е от 5 ноември, съобщиха хора от селото. Тогава дружинката на с. Калище излязла на лов. В планината, на границата със село Жабляно обаче излязла мечка. Животното погнало авджиите, които побегнали и започнали да се катерят по дърветата.

„Случката е смешна, но да не си на тяхно място, нищо, че са с пушки. Веротяно мечката е имала малки и затова ги е подгонила“, разказват хора от селото.

Мечките в Смолянско продължават да нанасят щети, 39 са сигналите за октомври

Мечките на територията на област Смолян продължават да нанасят щети върху домашни животни и селскостопанско имущество, предаде репортер на “Фокус“. 39 сигнала за щети от мечки са проверени през октомври в областта. Въпреки внушителната цифра, сигналите намаляват, тъй като през септември подадените бяха 56.

Има и сигнал за мечка, видяна в населено място. Проверката по него е направена в девинското село Жребово, като експертите са констатирали следи от присъствие на кафява мечка в рамките населеното място.

39 са проверките по сигнали за щети върху селскостопанско имущество или домашни животни, нанесени от защитения вид – кафява мечка. Те са констатирани в различни населени места на територията на цялата Смолянска област и при тях е установено, че всички те са нанесени от кафява мечка.

Рекорден е броят на щетите в община Девин, където само през октомври са нанесени 18. Най-много са нападенията на мечки в Девин – 9, в село Лясково те са 4, в село Беден са две, а в селата Осиково, Кестен и Стоманово са по едно.

В землищата на смолянското село Кошница само за месец има пет щети. В селата Солища, Могилица, Сивино и Турян има по едно нападение.

В община Баните има доказани осем щети от мечки. В селата Давидково, Сливка и Босилково те са по една, в село Планинско са две, а в Гълъбово са три само за месец.

В община Чепеларе е регистрирана една щета в село Забърдо. Едно е мечото нападение и в боринското село Буйново. Има и една установена щета от мечка в село Любино в община Ардино на област Кърджали.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама