Мариана Кукушева: Търговските обекти вдигат цените на храните без да се променят доставните цени

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Стойността на храните в търговските вериги се покачва, но доставните цени не се променят. Това коментира пред Фокус Мариана Кукушева, председател на Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите. По думите й, веригите задържат доставните цени на и принуждават българските доставчици да работят под себестойност.

Тенденцията е завъртяна преди 7-8 години, когато се приеха изменения в Закона за защита на конкуренцията,  но нелоялната търговска практика в момента е в своя пик. Търговската верига има право да промени от утре цената на доставчика, но доставчикът е задължен в рамките на два месеца при форсмажорни обстоятелства да извести своята нова себестойност без да знае дали търговецът ще приеме тази промяна, коментира Кукушева. „В момента, в който светът говори за сериозна рецесия, различна от кризата през 2009 година, в момент, в който се структурира бюджетът на новия програмен период на ЕС, в България се провеждат и активират практики, които са характерни за третия свят. Решението е в засилването на контрола”.

Председателят на НБСХС допълни, че в последната стопанска година се наблюдава увеличение на цената на зърното, като това неминуемо ще се отрази и върху цената на крайните продукти в страната.

„Цената на зърното е такава, каквато е готов да определи борсовият клиент. С оглед на това национални цени в тази посока не могат да съществуват. И когато трендът на основната суровина е трайно покачване, няма как да очакваме, че това дълго време може да бъде задържано върху цената на крайния продукт. Има още един фактор, който силно влияе върху себестойността на продукцията, която се създава в България, това е вярната политика в посока увеличаване на доходите. Компонентната човешки труд в себестойността на хляба в момента наближава 35 -40 процента. Недостигът на кадри и на желаещи да работят при нас е огромен. Същата компонента се изразява процентно в себестойността на хляба и цената на брашното“, каза още Мариана Кукушева.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА