България добавя осми хранителен продукт към списъка със защитени наименования за произход на Европейския съюз. От днес официално защитен е Странджанският манов мед, наричан още „Maнов мед от Странджа“. Той с тъмнокафяв цвят и се добива в района на Странджа, който е част от мрежата от защитени зони в ЕС “Натура 2000”.
Пчеларството отдавна е важен поминък в региона, доказателство за което са още съществуващи тръвни и дънери с пчели, които датират от края на 19 век. Комисарят по земеделие и развитие на селските райони Фил Хоган и комисарят по цифровата икономика и цифровото общество Мария Габриел ще връчат официално утре в Брюксел сертификата за вписването на Манол Тодоров, председател на пчеларско сдружение „Странджански манов мед“ и Елка Божилова, представител на Министерството на земеделието, храните и горите на България.
Странджанският манов мед ще се присъедини към повече от 1445 други продукти, които вече са защитени в базата данни.