Малък производител спечели с козе сирене световната награда за сирене на 2021 г.

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
2 Минути

Най-доброто сирене в света беше избрано тази година от специализираното жури на World Cheese Awards 2021. Голямата награда беше присъдена на козе сирене, произведено от малък испански производител.

Конкурсът World Cheese Awards 2021 беше спечелен от меко козе сирене измежду 4079 продукта от 40 страни и пет континента, които участваха в конкурса тази година.

Най-доброто сирене в света се нарича Olavidia, идва от занаятчийска работилница, която използва търговското наименование Quesos y Besos (Сирена и целувки) и получи 103 гласа, изпреварвайки за първото място меко сирене от Fromagerie Berthaut от Франция. Френското сирене получи 98 гласа.
За най-доброто сирене в света дегустаторът от Великобритания Джейсън Хиндс казва, че има „богата, съблазнителна, кремообразна текстура“ и „кръг и топъл аромат“.

Силвия Пелаез, собственик на фабриката за сирене, спечелила голямата награда, каза, че техният бизнес е “скромен” и се намира в Хаен, град в Южна Испания, известен със своите маслин. „Всекидневната работа има своята награда“, каза Пелаез и добави, че работилницата има само шестима служители.

Сиренето, което спечели Световните награди за сирене 2021, е направено от мляко и има черна ивица, която се вижда в средата. Сиренето е „отлежало с penicillium candidum и пепел от маслинови ядки.

Състезанието за най-добро сирене в света предходният път беше спечелено от синьо сирене, направено от органично мляко от Rogue River Blue, първият американски шампион на състезанието. Последното издание се проведе през октомври 2019 г. в Бергамо, Италия, а миналата година, поради пандемията, конкурсът не се проведе.

Оценката на World Cheese Awards се прави от жури от 250 личности, включително учени от хранителната индустрия, търговци на сирене, готвачи и сомелиери. Те оценяват продуктите според „външния вид, усещане, мирис и вкус на всяко вписване, като посочват аспекти като външния вид на кората и пастата, както и аромата, тялото и текстурата на сиренето, като повечето точки се дават за вкус и усещане.”

Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА