Махат храните по БДС от менюто на децата от 3 до 7 години

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

БДС няма да бъде задължителен за продуктите за здравословно хранене на децата от 3 до 7 години. Това предвиждат промени в Наредба 6, за които алармира пред „Агрозона“ председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Марияна Кукушева. „Браншовиците настояхме изискването за БДС да залегне в наредбата с идеята да гарантираме на децата, че ще получат най-доброто качество на храните, произведени от български суровини по утвърдени стандарти. Оказа се обаче, че експертната група не се е съобразила с това. Реагирахме веднага, заедно с други асоциации и се надяваме този текст, който е предвиден да не се приеме. Ние сме тези, които произвеждаме отговорно и работим по БДС стандартите. Те са единствените, които гарантират качество на състава на храните и произхода им“, коментира Кукушева.

Оказва се, че в хранително-вкусовата промишленост има около 220 стандарта, между тях 13-14 тип ISO и всякакви други, които касаят производствени и технологични, хигиенни процеси. Никой от тях обаче не се отнася до качеството и защитата на суровините в тяхната проследимост назад по веригата. Всяка една държава и в ЕС, и извън него, е приела такива нормативни актове, за да подобри категорично и да поощри потреблението на  храни, преработени, създадени и произведени от национални суровини. „Това е начин да добавим стойност към земеделските култури, да възпитаме вкуса в децата, защото те са нашите бъдещи потребители“. Стандартите по БДС се работят единствено от икономиката на светло, допълва Марияна Кукушева. Фирма, която работи на тъмно и има 3 назначени души по трудов договор, които нямат производство, не може да приеме и да отговаря за такъв стандарт. „Много е важно да поощряваме националната икономика точно през мерки, които са публични, достъпни и валидирани като такива от ЕК“.

Към момента наредбата е на трупчета и се разглежда от Министерството на здравеопазването, допълни председателят на Националния браншови съюз на хлебопекарите и сладкарите Марияна Кукушева.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА