Лозари искат бързо решение на четири проблема в бранша

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
3 Минути

В писмо до министъра на земеделието те настояват за повече разяснение относно Стратегическия план

Четири основни въпроса задават лозарите от Националното сдружение на българските лозари (НСБЛ) в писмо до министъра на земеделието Явор Гечев и заместник-министър Тодор Джиков с призив да изпълнят дадените обещания, научи Агрозона. Това се случва няколко месеца след протеста на лозарите през ноември, когато те настояваха за ясни правила, критерии и прозрачност в политиката за бранша.

Първият визиран от лозарите проблем е свързан с помощ във връзка с войната в Украйна. В писмото се напомня, че служебният кабинет е обещал адекватно подпомагане за пролетта на 2023 г. на база актуализирани технологични карти, но карти все още липсват. “Определено не се виждаме като бенефициенти по подмярка 22.1 и 22.2. Там намираме само картофи, но винени лозя няма”, заявява НСБЛ.

Вторият въпрос в писмото са агроекологичните мерки и други мерки за подпомагане по Стратегическия план. В нея НСБЛ апелира за обучителен семинар за членове на сдружението, на който представители на Министерството на земеделието да разяснят как точно предвидените мерки могат да бъдат приложени към лозарските стопанства и на база на технологичните карти да се направи сравнителен анализ между размера на разходите и на финансовото подпомагане. Така НСБЛ ще може да разясни мерките на своите членове и да “изпълняваме функцията си на браншова организация, осведомявайки и подпомагайки членовете си, а не организирайки протести”.

Лозарите задават въпроси и относно мярката за специализирана лозарска техника, която според НСБЛ е обещавана многократно както от служебния кабинет, така и от изпълнителния директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното (ИАЛВ) Красимир Коев. Тази мярка в Стратегическия план е допустима за изпълнение само при проекти на групи или организации, което я прави почти неприложима, пише в писмото. “Не виждаме да е предвиден и бюджет за нея”, се допълва в писмото.

Зимните пръскания също са споменати от лозарите, тъй като по тази схема предстои нотификация от Брюксел. Въпреки че тя в голяма степен е в правомощията на Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), НСБЛ апелира за съдействието на служебния кабинет, за да получат лозята помощ за зимни пръскания. И то не само за фенофаза 0, а от 0 до 11.

НСБЛ очаква отговор и се надява да продължи добрата комуникация в дух на партньорство с Министерството на земеделието и всеки да направи необходимото, “за да се спаси този традиционен за България отрасъл”, се казва още в писмото на лозарите.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА