Ловците искат ключова роля в стратегията на ЕС за биологичното разнообразие

Георги Узунов
Георги Узунов
3 Минути

Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE)  призовава ЕС за по-голямо признание на ролята на ловците в изпълнението на целите за биологичното разнообразие. Освен това, FACE призовава за по-голямо разбиране на значението на лова за 7 милиона европейци и неговия принос за природата и обществото.

На 20 май беше публикувана Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2030 г., която очертава плановете за справяне с кризата с биологичното разнообразие през следващото десетилетие в Европа и спомага за изпълнение на глобалните ангажименти съгласно Конвенцията на ООН за биологичното разнообразие и целите за устойчиво развитие.

Първият елемент на стратегията е да се увеличи площта на защитените земи в ЕС до 30% (от 26% в момента), включително делът на строго защитена земя на национално ниво. Досега мрежата на ЕС Натура 2000 постигна добри резултати, но се нуждае от по-добро прилагане и подкрепа от местните общности. Ще бъдат необходими грижи, за да се обърне тенденцията на загуба на биологично разнообразие. Поради тази причина Федерацията на европейските ловни асоциации (FACE) приветства по-иновативни действия за опазване на природата в по-широк план, пише НЛРС.

Европейските директиви за птиците и местообитанията остават подходящи инструменти за опазване и управление на дивата природа, включително за устойчиво ползване. Изпълнението им трябва да се основава на научни принципи и надеждни доказателства. Първите резултати от докладите съгласно Директивата за местообитанията показват, че само 15% от оценките на местообитанията са благоприятни. Този процент е малко по-нисък, отколкото в предишните доклади, и далеч зад целта, определена в Стратегията на ЕС за биологичното разнообразие до 2020 г. Ключова цел за 2030 г. е поне 30% от местообитанията да достигат благоприятен природозащитен статус или поне да показват положителна тенденция.

FACE със задоволство констатира ясните действия за опазване на биоразнообразието в земеделските земи във връзка с ревизираната Обща селскостопанска политика (ОСП), която ще бъде от полза за малките популации от дивеч като сивата яребица и заека подземник, които намаляват с тревожна скорост.

Д-р Дейвид Скалан, генерален секретар на FACE, заяви:

„Стратегията е всеобхватна и FACE много се надява целите да бъдат постигнати и резултатите да осигурят биоразнообразие. Европейските ловци са и ще продължат да работят усилено за насърчаване и опазване на биоразнообразието. FACE ще извърши по-задълбочен анализ от всички аспекти на стратегията за биологично разнообразие “.

 

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements