Справете се със симптома с лесни мерки
Често се среща листата на краставиците в оранжериите да пожълтеят и да изглеждат завехнали и без тургор. В повече случаи пожълтяването на петурите се дължи на неправилни грижи или пък нарушаване в оптималните условия за отглеждане на културата. Не е много често, но понякога този симптом говори и за липсата на някакви хранителни вещества в почвата или пък за заболявания. Ето някои от причините, които могат да породят подобна реакция у краставиците.
- Гъбно заболяване – пожълтяването на листните петури е един от симптомите на брашнестата мана, затова е важно видите ли подобно нещо в оранжерията, да обработите навреме с 1% разтвор бордолезов разтвор.
- Недостатък на влага – липсата на достатъчно вода също може да предизвика пожълтяване на листата на краставиците, което е особено опасно в съчение със сух въздух. Често при такава причина се наблюдава и засъхване на краищата на листата.
- Дефицит на вещества – поради липсата на калий в почвата, краставиците могат да пожълтеят. По края на петурите се появява светлозелена или жълта ивица. Решението на този проблем може да стане чрез комплексно подхранване.
Как да решите проблема
Поради неинфекциозния си характер симптомите най-често се лекуват чрез оптимизиране на условията на отглеждане на краставиците.
Важно е да съблюдавате режима на поливане. По време на цъфтежа и плододаването краставиците се напояват 2-3 пъти в седмицата като се осигурява по 1 кофа вода на 1 кв.м. площ. Мрачно ли е времето, намалете водата.
Поддържайте комфортна температура. До появата на плодове през деня в ясно време поддържайте 22-24 градуса, а през нощта – 17-18 градуса. По време на плододаването топлината през деня трябва да е 23-26 градуса, а през нощта – с 5-6 градуса по-ниска.
Проветрявайте редовно, но не прекалявайте с течението.
Задължително подхранвайте културата. Ако пожълтяването е от липса на вещества, ще ги набавите чрез комплексни торове.
Важно е да провеждате борба с болестите и вредителите. За всяка беда си има лечение – бордолезовият разтвор ще се справи с гъбичките, а от акарите ще се отървете с колоидна сяра – разтвор от 80 г на 10 литра вода.
Не сгъстявайте насажденията. Пожълтяването на листата на краставиците може да е свързано и с прекалено близкото засаждане на растенията. Важно е да има помежду им достатъчно място за слънчеви лъчи и проветрение. Затова им осигурете поне 30-40 см според сорта.