Чорба от черна кокошка по автентична рецепта на хаджи Генчо от повестта „Българи от старо време“ на Любен Каравелов ще се бори за титлата „Най-добра българска супа“ на Женски пазар в рамките на конкурса, организират от фермерски пазар „Пендара“. Тя ще бъде приготвена от Ангел Ангелов, който пристига от Копривщица, за да представи традиционното българско ястие. Той ще се изправи срещу три дами, които ще сготвят уникални блюда.
Катрин Цанев пък ще приготви традиционната за плевенския регион супа от папуда – позабравена бобова култура, която преди десетилетия е била много разпространена в България, особено в Южната част на страната. Елена Николова идва специално от Варна, за да покаже как се готви „куркудена“ чорба – традиционна за България, но позабравена. И четвъртият участник – Десислава Томова ще представи уменията си като измайстори „кумска“ супа – известна в Ямболския край. Традицията за тази супа се пази и до днес. Историята разказва, че в миналото сватбите са се правели предимно през зимата, а за кумците се е ходило с кана гореща супа и вино. Точно от там идва и името на супата – кумска.
Конкурсът ще се проведе днес в рамките на фермерския пазар „Пендара“, а стартът ще бъде даден в 12 часа.
Конкурсът за най-вкусна традиционна домашна супа цели да покаже характерните за различните региони на страната супи, съхранени в семейни рецепти и да запази българските кулинарни традиции. Ще се готви на котлон, като се използват само естествени съставки и за 40 минути всеки участник ще трябва да сътвори ястието си. Накрая жури – оценител ще има последната дума, а самите посетители на Фермерския пазар ще могат да опитат гозбата на победителя.