Красимир Коев: На територията на цялата страна реколтата от грозде е с изключително високо качество

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

На територията на цялата страна реколтата от грозде е с изключително високо качество без значение в коя част на страната-северна, северозападна или южна България. Това каза Красимир Коев от Изпълнителната агенция по лозята и виното в интервю за агенция „Фокус”.

„Предимно лозовите масиви и като количество хектари, и като количество ново засадени лозя са повече в Южна България – Пловдив, Хасково, Бургас и Сливен. Там са концентрирани лозарските стопанства. В тези региони ще бъде най-голямото количество реколта, която ще бъде прибрана”, обясни той.

По думите му, интересът на лозарите към новия програмен период е голям и броят на заявленията е по-голям от възможността да бъдат финансирани. „Това е хубаво, защото са облекчени максимално административните процедури и достъпа до тези средства”, каза той. Според него, ако свършат средствата по тази мярка има възможност да се прехвърлят от други финансирани от Националната програма за подпомагане на лозаро-винарския сектор. „Целта е максимално тези 134 милиона евро, които са за периода 2014-2018 година, да бъдат усвоени до стотинка.

При разпределението няма критерии между колко лозари да бъдат раздадени парите”, обясни той. По думите му, това е така, защото един лозар може да подаде проект за 10-20 или 1000 декара. „Говорим за глобална сума за съответния прием. Когато се изчерпат средствата за този прием могат да са минали, както 50 проекта, така и 150 проекта. В зависимост от това съответният кандидат с колко декара кандидатства за тези средства”, допълни той. 

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама