Край на добавянето на изкуствените подсладители

Кирил Александров
Кирил Александров
1 Минути

Европейската комисия иска да сложи край на добавянето на изкуствени подсладители в сладкарството. Това стана ясно от Комисията по околна среда и безопасност на храните на Европейския парламент. ЕК смята за непродуктивно разделянето на храните на такива за обща употреба и за потребители със специални нужди. Проверка, направена по поръчка на Комисията, показала, че храните за диабетици не отговарят на препоръките на учените. Става дума за подсладители като аспартам, захарин и Е950.

Предложението срещна съпротивата на Европарламента. “Не сме съгласни със забраната. Много хора, сред които диабетиците, се нуждаят от ниско захарна диета. Не може да се вади нещо от пазара, преди да е намерен негов заместител”, коментира френския евродепутат Франсоаз Гросет.

Колегите й от ЕНП смятат, че тъй като броят на болните от диабет и затлъстяване непрекъснато се увеличава, диетичните храни не бива да се спират. Те обаче са сами, тъй като останалите политически групи поставят вредите от подсладителите пред възможността за избор на консуматорите на сладкарски изделия, пише dnes.bg. До странното предложение се стигнало, след като Еврокомисията изтеглила проект за директива, регламентиращ употребата на хранителни добавки в храните и сега употребата на подсладители в сладкарството е поставена под въпрос, твърди Гросет.

Кирил Александров работи като журналист от 2006-а година. Преди да работи в Agrozona.bg, е бил част от екипите на Агенция "Фокус", сп. Тема и сайта Expressnews.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements