COVID-19 и АЧС стопиха производството на фуражи в ЕС

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Спада производството на комбинирани фуражи в ЕС. Очаква се тази година то да бъде 161,4 милиона тона, което е спад с 2,2% в сравнение с 2019 г., според прогнозните данни, предоставени от Европейската федерация на производителите на комбинирани фуражи.
В доклад се казва, че количествата основни категории фуражи ще спаднат главно в резултат на комбинираното непряко въздействие на COVID-19, засягащо потребителското търсене на продукти от животински произход и преките ефекти от разпространението на болести по животните (Африканска чума по свинете, инфлуенца по птиците).

Производството на фураж за говеда, което се очаква да намалее с 2,9% в сравнение с предходната година, е пострадало най-много от мерките COVID-19, приложени през първата и втората вълна, по-специално от затварянето на веригата HORECA (Хотел / Ресторант / Кетъринг).

Намаленото търсене на по-скъпи разфасовки месо, като телешко месо, прясно месо и добавени ценни млечни продукти, се отрази на цялата верига на доставки. Земеделските производители са намалили използването на комбинирани фуражи в съотношенията си с тях, за да намалят производството на мляко и да забавят растежа на добитъка. Това се компенсира само частично от нарастващото търсене в Източна Европа, където условията на суша доведоха до лоши реколти, казва FEFAC.

Що се отнася до производството на фуражи за свине в ЕС, FEFAC прогнозира спад от 1,1%. Разпространението на африканската чума по свинете предизвика китайската забрана за внос на свинско месо от Германия. Испания може само частично да замени Германия при износ за Китай, поради ограничения производствен капацитет.

FEFAC заяви, че ударният ефект на забраната е, че свинското месо, първоначално предназначено за износ в Китай, ще остане в Европа, което ще повлияе на производството на фуражи за свине. В допълнение към АЧС, някои държави-членки (напр. Холандия) обезлюдяват стадата си от свине, за да намалят емисиите от околната среда в селското стопанство.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА