Коронавирусът парализира доставките на свинско месо в Китай в момент, в който собственото производство на страната падна с една четвърт поради огнища на АЧС.
Заради АЧС броят на свинете в Китай намаля с 41%. Според Tyson Foods Inc. болестта е повишила цените на свинското месо и увеличила необходимостта от внос от други страни.
Коронавирусът обаче кара китайците да забравят за проблемите с месото. Местните жители отлагат пътувания до магазини и ресторанти, в резултат на което разтоварването му в пристанищата се забавя.
По-рано Китай увеличи вноса на месо от САЩ, Европа и Бразилия. На 15 януари властите подписаха „частична“ търговска сделка със САЩ, основното условие на която беше увеличаване на покупките на американски селскостопански продукти с 40-50 млрд. долара. Преди това пък бяха облекчени ограниченията върху вноса на говеждо месо, а през ноември 2019 г. се разрешиха доставките на пилешок от САЩ.
Според анализатори през 2020 г. американските износители е трябвало да увеличат селскостопанския износ за Китай и накрая да получат печалба след търговската война между САЩ и Китай. Сега, поради избухване на коронавирус, тази прогноза изглежда малко вероятна поради карантината на китайските градове.
Междувременно Tyson Food Inc. доставя месо в страната в специални хладилни контейнери, които след разтоварване трябва да бъдат свързани към електрическата мрежа. Според американския съветник за износ на птици и яйца в САЩ няма къде да се разтоварят стоки, тъй като няма място за тях в складовете поради слабите продажби на стари количества.