Mесните продукти постепенно се заменят с растителни протеини и това до голяма степен създава нови привички на потребление в развитите страни. Поради този факт консумацията на месо по целия свят се очаква да има темп на растеж от 1,4% годишно до 2023 г., според нов доклад на Global Meat & Poultry. Очаква се големите пазари като американските или западноевропейските страни да имат по-нисък темп на растеж от средния, но повишено търсене на месо и птици се очаква в Африка и Близкия изток.
“В много части на света месото е сред най-малко достъпните хранителни варианти. По принцип е по-скъпо от местно достъпните зърнени храни, боб, зеленчуци и плодове. Въпреки това, с увеличаване на средните доходи, все повече хора ядат месо“, казва Дейвид Спринг, директор на екипа, изготвил доклада.
Очаква се консумацията на месо и домашни птици в САЩ да нарасне под 1% годишно до 2023 г. Въпреки това, птиците остават и ще останат най-консумираният вид месо поради ниската си цена. Очаква се застой при потреблението на говеждо, тъй като потребителите в САЩ все повече избират други източници на протеин поради неблагоприятните последици за здравето, свързани с високите нива на консумация на червено месо. Домашните птици също са животинският протеин, който ще има висок темп на растеж на потреблението в Близкия Изток и Африка.