Консумацията на месо ще нараства, растителните “мръвки” все по-актуални

Георги Узунов
Георги Узунов
2 Минути

Mесните продукти постепенно се заменят с растителни протеини и това до голяма степен създава нови привички на потребление в развитите страни. Поради този факт консумацията на месо по целия свят се очаква да има темп на растеж от 1,4% годишно до 2023 г., според нов доклад на Global Meat & Poultry. Очаква се големите пазари като американските или западноевропейските страни да имат по-нисък темп на растеж от средния, но повишено търсене на месо и птици се очаква в Африка и Близкия изток.

“В много части на света месото е сред най-малко достъпните хранителни варианти. По принцип е по-скъпо от местно достъпните зърнени храни, боб, зеленчуци и плодове. Въпреки това, с увеличаване на средните доходи, все повече хора ядат месо“, казва Дейвид Спринг, директор на екипа, изготвил доклада.

Очаква се консумацията на месо и домашни птици в САЩ да нарасне под 1% годишно до 2023 г. Въпреки това, птиците остават и ще останат най-консумираният вид месо поради ниската си цена. Очаква се застой при потреблението на говеждо, тъй като потребителите в САЩ все повече избират други източници на протеин поради неблагоприятните последици за здравето, свързани с високите нива на консумация на червено месо. Домашните птици също са животинският протеин, който ще има висок темп на растеж на потреблението в Близкия Изток и Африка.

Георги Узунов е в сферата на журналистиката от 7 години. Работил е за национални медии като Радио "Фокус", Дарик Радио и Националното радио. Завършил е бакалавър "Журналистика" в Софийския университет, а магистратурата му е в специалност "Журналистика, Продуцентство и Финанси".

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА