Конското месо влезе в списъка на спекулантите

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Конското месо бе акцентът на деветата координирана операция OPSON, проведена от Европол и Интерпол, която бе насочена към извеждане от пазара на некачествената храна и напитки. Спецоперацията OPSON-2020 се проведе от декември 2019 до юни 2020 г, като в нея участие взеха 83 страни, като едно от приоритетните области стана борбата с продажба на нелегално конско месо. В рамките на този проект участват правоохранителните органи на Белгия, Ирландия и Нидерландия, съобщава сайтът www.agroxxi.ru. В рамките на операцията са проверени документите за повече от 157 000 живи коне от осем страни, които са насочени към кланиците и около 117 тона конско месо.

Живите животни и конското месо са иззети от кланици в Белгия, Ирландия, Италия, Испания и Нидерландия.

Инспектирането на кланиците в няколко страни показват, че около 20% от международните паспорти на внасяните коне имат са фалшифицирани, внасяно е и месо с нередовни документи.

„Фалшифицираните и некачествените продукти за хранене не само могат да излъжат потребителите, но и могат да представляват заплаха за тяхното здраве. По време на криза престъпниците търсят нови начини за заблуда на потребителите”, коментира Катрин Де Боле.

Често конското месо се продава и като говеждо. В Европа през 2013 г продажбата на „конското говеждо” била засечена в ред европейски страни, в това число и във Великобритания.

Преработените месни продукти се рекламират като съдържащи говеждо месо, но всъщност в тях голям дял заема конското месо – в някои случаи до 100%.

 

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама