Компенсират с de minimis ниските цени на млякото

Лилия Александрова
Лилия Александрова
2 Минути

Овцевъдите и козевъдите са поискали подкрепа с de minimis заради ниските цени на млякото в страната. Това са заявили по време на среща с министър Румен Порожанов днес и са получили уверение, че се прави всичко възможно подкрепата да бъде изплатена до края на лятото. Това съобщи за „Агрозона“ Симеон Караколев, председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация (НОКА) и председател на Националната асоциация за развъждане на млечни овце в България, след среща в Министерство на земеделието, храните и горите.

Липсата на места за изкупуване на козе мляко като отделна суровина е един от проблемите, които браншовиците са обсъдили с министър Порожанов. Освен това изкупните цени на овчето мляко са паднали с 30% на годишна база, каза Симеон Караколев.

Следващата седмица ще се състои среща на животновъдите и млекопреработвателите, за да се обсъдят въпроси свързани с подкрепата на сектора. „Ние започнахме кампания за популяризиране на качествените български продукти в супермаркетите, но от министерството ще ни подкрепят. Продължаваме работата с хотелиерските и ресторантьорските организации, за да наложат консумацията на български продукти.“, обясни Симеон Караколев. Крайно време е ние като общество да кажем СТОП на некачествените продукти с палмова мазнина, категоричен бе той. Наредбата за специфичен характер на храните е нотифицирана в Брюксел, допълни той, като се очаква тя да бъде нормативна подкрепа на бизнеса.

Седмица преди Великден цената на агнешкото месо скочи до 16 лева горна граница. Въпреки това изкупната цена от фермите е 5 лева за килограм живо тегло. В същото време от Агенцията по безопасност на храните вече започнаха масови проверки за качеството и произхода на яйцата, козунаците и месото в цялата страна.

 

Лилия Александрова е журналист в „Агрозона“ от 2013 г. Има магистърска степен по Международни отношения и бакалавърска степен по Бизнес администрация. Интересите ѝ са в областта на политическата интеграция и Европейския съюз, агропредприемачеството, образованието, труда и социалната политика.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

Advertisements