Коледната пуйка отлетя от България

Екип на Агрозона
Екип на Агрозона
4 Минути

Пълнената пуйка е един от основните коледни символи, които срещаме (най- често по филмите). Ако се случи така, че на празника сте във Великобритания или САЩ там ястието  е задължително, няма как да минете без него. Много страни по света вече са възприели тази традиция, като дори и някои семейства у нас пълнят пуйката за Коледа. Други разбира се пълнят тавата с капама, суджуци, пържоли и т.н. Който яде пуйка обаче хапва по празниците и толкова – консумацията в страната е изключително ниска, а на фона на това, логично, и не можем да се похвалим с голямо производство. В  страната се търсят пуйки само, когато е студено времето, а целогодишната консумация я няма никаква.

 Ето и какво говорят цифрите. Годишно произвеждаме едва 60 тона пуешко месо в кланиците. Консумацията  заема 0, 1 % от общото потребление на месо или около 10 – 15 тона годишно. Хубавото е, че поне остава едно известно количество, което отива за износ.

turkey8

Себестойността на пуешкото е много висока. Там влизат много скъпи компоненти – сред които голямо количество протеин, и отглеждането се оказва много скъпо за производителите. Това каза пред „Агрозона“ проф. Димитър Белоречков, председател на Съюза на птицевъдите в България.

Другите проблеми при отглеждането на пуйки е отоплението от една страна и пласирането на продукцията.“ Ниската консумация се дължи на това, че пуешко  се търси само в периода около Нова година, когато е студено времето. Пуйката в рамките на нашите мащаби е много голяма птица. Тя няма как да се консумира в малки семейства. Демографската криза в България също е една от пречките за такова търсене – поради простата причина, че има много пенсионери, които живеят по двама или по един човек – ако купят цяла пуйка трябва да я ядат сигурно един месец“. Обикновено полуфабрикатите, които се получават от пуешко също са много скъпи, поредната пречка за липса на консумация. Тенденцията в Европа е същата – там отново има намаление на стадата заради сезонното търсене. За другия период пък има много конкурентни цени от Бразилия, Аржентина и др. По веригите още от сега са вкарани цели пуйки от тези държави.

turkey-fillet

 „Агрозона“ направи проверка как върви месото от пуйки около празниците. В месарниците пуешките бутчета се продават за средна цена от  5, 60 лв. на килограм. Пържолата струва 11, 20 лв./ кг., а филето държи цена от 17, 40 лв. Ако решите пък да консумирате извън дома – големите ресторанти ще Ви предложат цяла пълнена пуйка за сумата от 75 лв.

Максималното годишно производство, което можем да направим в страната е 10- 15 хил. пуйки. Това не влиза в никакви рамки, дори и на един град като София. „Отглеждането на по- екзотични птици у нас е на вълни. Те стават модерни за определен период от време, след което поради липса на пазар се ограничават в много малко производство“.

„Имаше няколко опита в България за отглеждане на пуйки в по- големи мащаби. Те се провалиха, защото се оказа, че през годината има минимално търсене на месото. Ако пък има такова то е за разфасовки, които винаги могат да бъдат доставени на по- ниски цени от други страни“, допълни председателят на Съюза на птицевъдите в България.

СВЪРЗАНИ НОВИНИ
Agrozona.bg e специализиран новинарски сайт за бизнес и земеделие. Нашата цел е да информираме своите читатели за новостите и добрите практики в агробизнеса у нас и по света. Agrozona.bg Ви предоставя експертни анализи и съвети за успешна реализация в сектора, а също така информация за важни срокове и събития. При нас ще намерите още и интересни и полезни съвети за вашето хоби. Екипът на Агрозона подготвя цялото съдържание на сайт и списание Агрозона. В него участват 4 журналисти, както и стажантите, които се учат на аграрна журналистика в редакцията на Агрозона

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама