Някои заместители на месото съдържат вредни съставки, показват резултатите от екотест на вегетариански и вегетариански колбаси.
Веганските и вегетарианските имитации на месни продукти са силно преработени храни. Обикновено те имат дълъг списък от съставки. Потребителското списание Ökotest тества 19 вегетариански и веган колбаси и изследва техните компоненти. Като цяло колбасите с заместители на месо се представят доста слабо в теста. Повечето от тях съдържат вредни за здравето вещества. Седем от вегетарианските колбаси получиха обща оценка „бедни“ или „незадоволителни“.
Остатъци от минерални масла във веган колбаси
При тестване на съставките в лабораторията са открити минерални масла в повечето вегански и вегетариански колбаси. Безмесните колбаси са замърсени с наситени въглеводороди от минерално масло (MOSH). В три от колбасите количеството MOSH дори беше „значително увеличено“, съобщава немската преса.
Минералните масла са вредни за здравето и могат да се натрупват в телесните мазнини и в черния дроб. В един случай лабораторията е открила и ароматни въглеводороди от минерални масла, които се считат за канцерогенни. „ Замърсяването с минерални масла е проблем, който вече идентифицирахме при предишни тестове на заместители на месо“, пише Ökotest при публикуването на резултатите.
Изпитан соев произход
Ökotest също провери произхода на съставките. Повечето използват соев протеин за основна съставка. Соята в конвенционалните продукти идва главно от Китай или САЩ. Органичните колбаси съдържат растителни суровини от европейски произход. Ökotest се оплаква обаче, че много малко производители посочват на опаковката откъде идват суровите растителни материали.
Издържа тест за вкус
Що се отнася до вкуса на вегетарианските колбаси, резултатите от тестовете са по-добри. По време на дегустацията всички зеленчукови колбаси са впечатлили по отношение на вкуса.