Кметове: Лимитът за дърва за огрев на домакинство трябва да се увеличи

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

В списъците за дърва да се вписват само жители на съответното населено място, настояват лесовъди

Кметове от Разградско настояват за увеличаване на лимита от 10 плътни кубични метра дърва за огрев на домакинство. Исканията им са представени на среща с ръководството на Държавното ловно стопанство “Воден-Ири Хисар”, съобщават от Северноцентралното държавно предприятие – Габрово.

От стопанството призоваха представителите на местната власт да преосмислят политиката да продават дървата от общинския горски фонд на дървопреработвателни фирми, а вместо това да ги пренасочат за задоволяване на нуждите на местното население. Лесовъдите апелираха кметовете да вписват в списъците само жители на управляваното от тях населено място, за да се избегнат излишни конфликти и напрежение, както и да не се допуска дублиране на имена в списъците. Лимитът е по 10 плътни кубични метра на домакинство и предвид факта, че суровината е ограничена, всяко едно дублиране на имена в списъците, които изготвят кметовете, би довело до ощетяване на едни жители за сметка на други.

С оглед на ограниченият ресурс, с който разполагат стопанствата, бе предложено кметовете да изготвят списъците възможно най-бързо и да ги предоставят за анализ. Така ще се даде възможност за планиране на евентуално пренасочване на свободни ресурси от други стопанства, с цел пълно задоволяване на потребностите на местното население.

През миналата година 2775 домакинства, попадащи в обхвата на ДЛС “Воден-Ири Хисар” са получили 22 197 пр. куб. м. дърва за огрев. Други 3667 домакинства са били подсигурени с 23 850 кубика дърва за зимата от Държавно горско стопанство “Сеслав” в Кубрат, а 104 домакинства в обхвата на Държавното горско стопанство в Разград са добили сами дървата си за отопление, съобщава БТА.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА