Китай пуска на търг 10 000 тона свинско месо

Павлина Георгиева
Павлина Георгиева
2 Минути

Стоката идва от държавния резерв и е внесена от САЩ, Великобритания, Дания, Германия, Франция и Чили.

Властите в Китай решиха да пуснат на търг 10 000 тона замразено свинско месо от държавния резерв. Търгът трябва да се проведе на 19 септември, а по данни от CNN, местните компании могат да залагат за максимум 300 тона.

Китайският пазар на свинско месо, който е най-големият в света, отбеляза скок от 50% в цените поради спад в производството, генериран от ситуацията с африканската чума по свинете (ASF) в страната. През последните 12 месеца Китай е загубил повече от 150 милиона прасета, което представлява 30% от популацията на този вид и се равнява на 15% от световното стадо свине.

Понастоящем, азиатската страна внася 25% от общия обем на месото в отчаян опит да контролира кризата с животински протеин на вътрешния пазар. Това не е първият път, когато властите решават да пуснат на пазара различни обеми свинско месо от държавния резерв. Също така, семействата, които не могат да си позволят да купуват свинско месо, са получили общо 452 милиона долара субсидии от правителството. Анализаторите твърдят, че правителството все още държи резерв от един милион тона замразено свинско месо в своите студени хранилища.

Търгът трябва да се проведе онлайн и се организира от Центъра за управление на запаси от китайски стоки.

Павлина Георгиева завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. В Аgrozona приоритет са й биологичното земеделие и здравословните храни, розопроизводството, пчеларството, ловът и риболовът.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама