Калциевите торове не са за всяка култура

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Калцият влияе достатъчно забележимо върху развитието и укрепването на корените на растенията, а заедно с други вещества подобрява реколтата, способства за твърдостта на плодовете и повишава тяхната способност за съхранение. Използването на калция  във вид на варуване на почвата се практикува още преди откриването на полезните свойства на азотните, фосфорните и калиевите микроелементи.

Днес варуването на почвата се практикува не само заради понижение на киселинността на субстрата, но и за неутрализиране на натрия. С помощта на калция, натрият по-бързо се разтваря и ще измива от пръстта.

Но не всички растения се нуждаят от калциеви торове в еднаква степен. Има култури, които обичат този елемент и благодарение на наситеността му в почвата растат бързо и дават голяма реколта. Към тази група се отнасят зелето, цвеклото, бобовите култури.

Излишък на калций не понасят киселецът, боровинката, хортензиите, рододендроните и др. Но в малки количества този елемент е нужен на всички култури, благодарение на него те по-добре усвояват азота и се отстранява излишъкът на манган и желязо от земята.

С какво може да помогне калцият в градината:

– Да подобни разтворимостта на голямо количество съединения в почвата;

– Да подобри механичния състав на субстрата, да повиши водо- и въздухопроницаемостта;

– Да повлияе на развитието на здравата и силна коренова система;

– Да повиши устойчивостта на растенията на заболявания;

– Да понижи токсичността на желязото, алуминия, мангана;

– Да съдейства за транспортирането на въглехидратите в растенията;

– Да стимулира активността на клубеновите бактерии, които са нужни за фиксацията на азота от въздуха;

– Да увеличи активността на полезните микроорганизми;

– Да намали киселинността на пръстта;

– Да ускори окислението на сярата;

– Да активизира образуването на хумус и разлагането на органиката в почвата;

– Заедно с магнезия да подобри структурата на пръстта.

Струва си да се отбележи, че калциевите торове “работят” по-добре, когато фракцията е по-ситна и по-бързо успяват да се разтворят в почвата.

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА