Калцият влияе достатъчно забележимо върху развитието и укрепването на корените на растенията, а заедно с други вещества подобрява реколтата, способства за твърдостта на плодовете и повишава тяхната способност за съхранение. Използването на калция във вид на варуване на почвата се практикува още преди откриването на полезните свойства на азотните, фосфорните и калиевите микроелементи.
Днес варуването на почвата се практикува не само заради понижение на киселинността на субстрата, но и за неутрализиране на натрия. С помощта на калция, натрият по-бързо се разтваря и ще измива от пръстта.
Но не всички растения се нуждаят от калциеви торове в еднаква степен. Има култури, които обичат този елемент и благодарение на наситеността му в почвата растат бързо и дават голяма реколта. Към тази група се отнасят зелето, цвеклото, бобовите култури.
Излишък на калций не понасят киселецът, боровинката, хортензиите, рододендроните и др. Но в малки количества този елемент е нужен на всички култури, благодарение на него те по-добре усвояват азота и се отстранява излишъкът на манган и желязо от земята.
С какво може да помогне калцият в градината:
– Да подобни разтворимостта на голямо количество съединения в почвата;
– Да подобри механичния състав на субстрата, да повиши водо- и въздухопроницаемостта;
– Да повлияе на развитието на здравата и силна коренова система;
– Да повиши устойчивостта на растенията на заболявания;
– Да понижи токсичността на желязото, алуминия, мангана;
– Да съдейства за транспортирането на въглехидратите в растенията;
– Да стимулира активността на клубеновите бактерии, които са нужни за фиксацията на азота от въздуха;
– Да увеличи активността на полезните микроорганизми;
– Да намали киселинността на пръстта;
– Да ускори окислението на сярата;
– Да активизира образуването на хумус и разлагането на органиката в почвата;
– Заедно с магнезия да подобри структурата на пръстта.
Струва си да се отбележи, че калциевите торове “работят” по-добре, когато фракцията е по-ситна и по-бързо успяват да се разтворят в почвата.