Понякога сме нетърпеливи да започнем за прибираме готовата реколта, а друг път променливото време си прави шега с нас и узряването на зеленчуците се забавя. За да имаме навреме готови продукти, може да се стимулира процесът на узряване. Предлагаме ви няколко достъпни метода, благодарение на които доматите, краставиците, пипера, патладжаните, картофите, тиквите, дините, морковите, зелето и лукът ще се развиват по-бързо.
- В продължение на 2-3 дни поливайте растението с разтвор от калиев перманганат.
- Напръскайте листата на растенията с йодов разтвор – 30-35 капки на 10 литра топла вода. Освен това веднъж седмично поливайте растенията около корените с подобен разтвор, но в съотношение 20 капки йод на 10 литра вода, към които е добавен 1 литър суроватка. За всеки храст са необходими около 2 литра от тази смес.
- С помощта на остра дървена пръчка направете 2-3 прореза около чепката, на дълбочина 2-3 мм. Имайте предвид обаче, че макар че това ще ускори зреенето, ще намали трайността на плода.
Вижте още: Обелки от банан правят розите прекрасни Сложете кора от банан в найлоново пликче и го завържете до чепката на зеления домат. На 2-3 дни сменяйте торбичката.
- Намалете поливанията и подхранването с минерални торове.
- Ако доматите са в оранжерията – затворете я за през деня. Вечерта обаче оставете да се проветри, за да решите проблема с конденза.
- Прищипнете върховете над петата чепка.
- Ако забележите признаци на мана, изтръгнете растението заедно с корена и го завържете в топла стая да виси с корените нагоре. Хранителните вещества от стъблото и корена ще отидат в плода и той ще порозовее.
Четете и: Здрави моркови с помощта на калиев перманганат
СВЪРЗАНИ НОВИНИ