Как да си отгледате пшенични кълнове

Юлиана Стоичкова
Юлиана Стоичкова
2 Минути

Съчетайте ги с напитка от ябълков сок за повече здраве

Да се оцени ползата от скромните на вид стръкчета пшенични кълнове е действително сложно. Днес ще поговорим именно за това. Скромните малки листенца на пшеничните растения по-скоро приличат на млада трева, отколкото на разкошна храна, но силата на свежите сочни стръкчета пшеница е широко известна и се цени високо по целия свят. Тънките листенца се явяват натурални панели на слънчевата светлина – те поглъщат лъчите и я преобразуват в един от най-жизненоважните източници на енергия: хлорофила. А хлорофилът по своя химичен състав е близък до кръвта на човека и затова се явява сериозен материал за кръвотворенето, имайки при това и очистващи и оздравяващи свойства за организма като цяло. Покълналата пшеница се явява източник на аминокиселини, ензими, витамини и минерали.

Защо трябва да ги използвате: свежите сочни стръкчета пшеница са необичайно хранителни и са способни да ви помогнат съществено, като се борят с токсините. Покълналата пшеница е отлична витаминозна добавка при очистване със сокове. Съветваме ви, когато опитвате за първи път подобни сокове с пшеница, да ги консумирате на празен стомах – така ще максимизирате поглъщането на хранителни вещества. Зелените листенца на пшеницата се съчетават с малко количество пресен ябълков сок. В последващите часове пийте много вода. Покълналата пшеница намалява киселинността в организма и се смята, че тя има и антибактериално въздействие. Тя помага при заздравяването на кожата, нормализира дишането и стомашно-чревния тракт, възстановява детеродната функция. С две думи, сокът от пшенични кълнове е още един начин да оздравите тялото си!

Сложете ги на прозореца

Идеята да отгледате пшеница на перваза на прозореца си е много симпатична. Разбира се, едва ли ще можете да отгледате такова голямо количество, че да си направите чаша сок, но за сметка на това тя ще радва децата ви – ще имате собствена ливада в дома си. Пшеницата расте бързо и всяка сутрин малчуганите ще проверяват колко зелена тревичка е пораснала за едно денонощие.

 

Юлиана Стоичкова завършва Факултета по журналистика на СУ „Св. Климент Охридски“. Дълги години се занимава с печатни медии в областта на градинарството и цветарството. В agrozona.bg приоритет са й производството и пазарите на плодове и зеленчуци, лозарството и винарство, пазарът на земя и хоби градинарството.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА