Как да си направим сами ментово масло

Паулина Йоргова
Паулина Йоргова
3 Минути

Масло с приятен ментов аромат може да си купите и от аптеката, където цената не е проблем. Ментовото масло е универсално и може да се използва и за ароматизиране на различни храни, ментаи в козметиката, а и за домашни лекове. То обаче може лесно да се направи и вкъщи. Необходимите съставки са мента и зехтин. С набавянето им не би трябвало да имате проблеми – ментата дори може са отгледате на балкона си, а изборът от различни видове зехтин вече е огромен.

Оригиналното ментово масло се получава след като суровината се извари подобно на розите, лавандулата и другите етирично-маслени култури. Основната съставка на маслото е ментолът, който дава приятният аромат и полезните качества. Домашното масло от мента също може да се използва за медицински и кулинарни цели, но то не е толкова концентрирано. Полезните му качества обаче не са за подценяване. Домашното ментово масло може да се използва за:

  • ароматизиране на храни;
  • при лечение на жлъчка и болки в стомаха;
  • при кашлица, главоболие, за намаляване на чувството на безпокойство и раздразнение;
  • при грижи за кожата и косата и други.

За да направите собствено ментово масло са ви нужни свежи листа от мента и зехтин. Листата трябва да са измити с хладка вода и добре да ги подсушите след това между листа домакинска хартия. След това листата се смилат, така че да пуснат сок. Листната маса и отделения сок се слагат в чист буркан и се заливат със зехтин. Затворения буркан се оставя на топло място да денонощие. След това сместа се прецежда.ментово масло домашно Нарязва се нова порция листа и процедурата се повтаря като се ползва вече овкусеното маслиново масло. Това се прави поне пет пъти, като последния път се прецежда много добре, така че да не остават парченца от листата. Полученото ментово масло се съхранява в чиста бутилка от тъмно стъкло и се съхранява в хладилника. Така маслото не губи своите свойства до една година.

За домашното ментово масло може да ползвате за основа и друга мазнина освен зехтин – от гроздови семки или друго, но да не бъде със силен собствен аромат. В краен случай може да използва и слънчогледово олио.

Паулина Йоргова е завършила икономика на аграрното производство в УНСС и вече повече от 20 години пише за бизнес и финанси, като селското стопанство винаги е било нейния любим ресор. Интересът към тази тематика е основната причина да стане част от екипа на „Агрозона“, където работи като главен редактор от април 2016 година. Развитието на българските села и животът на хората в тях са част от темите, които са свързани с личните и професионалните и интереси. Мечтае някой ден да се завърне към корените си в Добруджа и да работи за добруването на родния си край.

РЕКЛАМА

ВИДЕО

Свали мобилното приложение Farm Check и се увери в произхода на над 75 000  хранителни продукти.

Реклама

Реклама

Последни

Седмичен бюлетин

Запиши се за седмичния бюлетин на Агрозона.

Моля изчакайте секунда ...

Благодарим ви, че се регистрирахте!

Реклама

Реклама

РЕКЛАМА